HVAC Bulgaria  

Алфа Лавал оптимизира времето за поддръжка с резервни комплекти титаниеви пластини M30

Една от водещите луксозни круизни линии в световен мащаб непрекъснато се стреми да създава най-добрите преживявания и най-хубавите почивки за взискателните туристи и не се спира пред нищо, за да постигне целта си. Така че когато трябваше да се извърши ремонт и смяна на уплътненията на изключително важните нискотемпературни охладители на „Алфа Лавал“ по график, прекъсването на плаването беше просто немислимо. Решението? Специално пригодени към големите изисквания на кораба резервни комплекти пластини на „Алфа Лавал“.
 
Времето е пари за тази компания за луксозни круизи и корабите й не бива да спират, ако искат да предоставят върховното преживяване на гостите си. За да оптимизира още повече ефективността, дългосрочният й партньор „Алфа Лавал“ препоръча употребата на резервен комплект пластини по време на ремонта и смяната на уплътненията на двата нискотемпературни охладителя с титаниево покритие, които представляват пластинчати топлообменници с уплътнения M30 на „Алфа Лавал“. Това позволи на кораба да продължи да плава и намали задачите по поддръжката през планирания сух док.
 
 
По-голяма ефективност, по-малки разходи
Всяка минута, с която може да се намали обслужването по време на планирания сух док, води до по-голяма ефективност и по-малки разходи. „Наличието на цял комплект резервни пластини на „Алфа Лавал“ има огромни предимства“, казва асистент-главният инженер на кораба.
Топлообменникът има 250 титаниеви пластини, а свалянето и повторния монтаж на комплект пластини може да отнеме приблизително осем часа. За цялостния ремонт и смяната на уплътненията също е необходимо време.
 
„Много е лесно и удобно комплектът пластини да се смени по време на престой на пристанище, докато корабът е в експлоатация“, споделя асистент-главният инженер. „По този начин сме сигурни, че комплектът пластини, който се нуждае от поддръжка, ще бъде ремонтиран както трябва и ще стане като нов в близък сервизен център на „Алфа Лавал“, а в скоро бъдеще ще бъде поставен отново в избрано пристанище.“
 
Смяната на комплектите пластини също така гарантира максимална непрекъсната работа и рентабилност – с минимален риск, че непланирано спиране на работата може да опетни репутацията на компанията. Тъй за ремонта на титаниевите пластини са необходими от 12 до 16 седмици, асистент главният механик е доволен, че може да сведе до минимум спирането на работата. „На всяка цена искаме да избегнем прекъсването“, коментира той. „Затова винаги използваме резервен комплект пластини на „Алфа Лавал“ за охладителите си.“
 
 
Ремонт на титаниевите пластини
Двата нискотемпературни охладителя с титаниево покритие на борда осигуряват непрекъснатата работа на кораба. Използва се морска вода, която да охлажда всички корабни системи. Когато стане време за планирано обслужване, целият комплект пластини се сваля за ремонт и смяна на уплътненията в някое пристанище и се изпраща до близък сервизен център на „Алфа Лавал“.
Когато пристигне в сервизния център, комплектът пластини за ремонт се проверява от квалифицирани инженери, които трябва да установят състоянието на пластините. Ремонтират се единствено тези пластини, които издържат строгите тестове на „Алфа Лавал“. 
 
Най-ефективният и щадящ метод е уплътненията да се замразят чрез потапяне на пластините в течен азот – метод, който е създаден и усъвършенстван от „Алфа Лавал“. След това пластините се почистват в съответствие със специалните процедури за почистване, създадени за премахване на замърсяване и лющене.
Когато круизният кораб се върне в пристанището, ремонтираните пластини се поставят обратно в охладителя и двама сервизни инженери на „Алфа Лавал“ затварят и тестват системата, за да гарантират правилната й работа. След това резервният комплект пластини се поставя във втория охладител и ремонтът се повтаря.
 
 
Смяната на уплътненията възстановява оригиналната им функция
Двата нискотемпературни охладителя имат залепени уплътнения от нитрилна гума (NBR). При смяната им „Алфа Лавал“ използва двукомпонентно термично обработено епоксидно лепило, което предлага по-силно свързване от всички останали лепила за уплътнения. Това специално създадено лепило може да удължи жизнения цикъл на уплътненията до десет пъти в сравнение с обикновените лепила.
„Двукомпонентното епоксидно лепило е много важно. Затова разчитаме на „Алфа Лавал“ да извърши смяната на уплътненията, вместо самите ние да го направим на борда“, казва асистент-главният инженер. „Така не е нужно да ги сменяме често и следователно можем да работим по-дълго без прекъсване.“
 
 
Основен ремонт зад кулисите
Круизният кораб премина през мащабно обновление на общите си части, включително и на важни компоненти, които остават скрити от гостите, например витлата, бойлерите, мостикът и спасителните лодки.
„Поставяме репутацията си на изпитание, когато обещаваме върховно изживяване на туристите“, казва асистент-главният инженер. „Трябва да изпълним обещанието си. Затова се доверяваме на „Алфа Лавал“ да ремонтира и смени уплътненията на комплектите пластини, за да станат като нови.“
 
     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   уплътнения от нитрилна гума   титаниеви пластини M30  

Област: Реализации   ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...