HVAC Bulgaria  

Топлообменници на Алфа Лавал подпомагат пестенето на енергия в ''Уан Брайънт Парк''

Новата сграда на „Банк ъф Америка“ на „Уан Брайънт Парк“ в Ню Йорк представлява голяма стъпка към по-екологичен Манхатън. Кулата е построена от рециклирана стомана и бетонна смес с около 45% съдържание на шлака и сажди, които се получават при производството на стомана. Целта по време на строителството е възможно най-много материали да се доставят от не повече от 800 км от обекта. Това позволява на строителите да понижат емисиите на парникови газове, като ограничат транспортните разстояния и намалят производството на бетон и обработката на други материали.
 
„Това е „леден камък“, казва Джордан Бароуиц, директор на външните дейности в строителната компания „Дърст“, и докосва повърхността на рецепцията. „Материалът е направен от рециклирано стъкло и го използваме в тоалетните, където обикновено се използва камък.“ Произвежда се в Бруклин – от другата страна на Ийст Ривър срещу Манхатън. Другите „зелени“ решения включват подове и тавани от бамбук, който се възобновява бързо, както и килими от рециклирани материали.
 
Пестене на енергия с пластинчатите топлообменници на „Алфа Лавал“
 
На три етажа под земята в сградата е разположена една от най-модерните и сложни инсталации за отопление, вентилация и климатизация на света. Използва се комбинация от пластинчати топлообменници на „Алфа Лава“ и охладителите на сградата, за да се пести енергия. През четирите до пет месецa от годината, когато температурата на околната среда е достатъчно ниска, се използват външният въздух и охладителна кула, които произвеждат студена вода в пластинчатите топлообменници. Това ограничава или елиминира нуждата от механично охлаждане и значително намалява употребата на електричество за охлаждане на сградата. 
 
Системата се нарича „безплатно охлаждане“. Дори в най-топлите летни дни „Уан Брайънт Парк“ може да пести енергия, като използва студено термално съхраняване с лед. „Имаме охладител, който произвежда лед“, казва Уинстън. „Той е част от затворена система с разтвор на етиленгликол, който циркулира през охладителя в намотки от пластмасови тръби в резервоарите за съхранение на лед.
 
Студеният разтвор на гликол в охладителя замразява водата около намотките в резервоарите.  Всичко това се случва през нощта, когато цената на електричеството за работата на охладителя е най-ниска. В 8:00 ч. сутринта, когато електричеството поскъпва, цикълът се обръща и ледът започва да се топи. „Тогава разтворът циркулира между резервоарите за лед и пластинчатите топлообменници на „Алфа Лавал“, които се използват за охлаждане“, казва Дон Уинстън (вицепрезидент на технически услуги в „Дърст“). Температурата на гликола е между -8° и -3°С в зависимост от това в кой етап се намира цикълът на топене на леда.
 
Понижаване на въглеродните емисии
 
Сградата е оборудвана и с инсталация за когенерация, която използва още пластинчати топлообменници на „Алфа Лавал“ и произвежда 4,6 мегавата електричество или 75% от годишната консумация на електричество на сградата. „Отработените газове от двигателя преминават през бойлер за оползотворяване на топлината, където произвеждат пара“, казва Уинстън. „Парата се използва за отопление на сградата през зимата и за захранване на по-малък абсорбционен охладител през лятото. Употребяваме около 70% от общата енергия на природния газ, който използваме за гориво, докато в електроцентралите използват около 30%.“ Така пестим пари и понижаваме емисиите на въглероден диоксид.
 
Сред щадящите околната среда решения, които ще започнат да се прилагат съвсем скоро, е и система за събиране на дъждовната вода и повторна употреба на вода. Водата ще се използва в охладителните кули и в тоалетните на сградата. Цялата програма за запазване на водните ресурси, която включва писоари без течаща вода, ще пести 38 литра вода годишно.
 
     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   топлообменници   Банк ъф Америка   Уан Брайънт Парк  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...