HVAC Bulgaria  

Водата от езерото Анси във Франция осигурява отопление и охлаждане на разположен край брега квартал

Партньори от международната мрежа за устойчиво отопление и охлаждане в Европа Euroheat & Power посетиха съоръжение на брега на езерото Анси, Франция, което осигурява отопление и охлаждане на разположения в близост квартал Тресумс, съобщават от Euroheat & Power.

Иновативната инсталация е проектирана от френската компания Idex и задоволява нуждите от отопление, битова гореща вода и охлаждане на обитателите на 18 жилищни сгради, дом за възрастни хора, хотел и общински център за водни спортове.

Първата по рода си мрежа за отопление и охлаждане във Франция възстановява 65% възобновяема енергия чрез връщане на цялата източена вода обратно в езерото, като по този начин предотвратява отделянето на 2600 т CO2 годишно.

Захранвана от възобновяема енергия отоплителна и охладителна мрежа

Екологосъобразната инсталация се базира на система с воден контур, захранвана от езерото, която покрива 95% от всички нужди от отопление и битова гореща вода на свързаните сгради (11 000 MWh годишно). Останалите 5% се осигуряват от газови котли, които се използват и за аварийно захранване при необходимост. Нуждите от климатизация се покриват изцяло от водния контур (400 MWh годишно).

Водата се изпомпва от езерото от дълбочина 20 м, където тя е с постоянна температура 7°C през цялата година. Системата включва термопомпи, свързани с градската отоплителна мрежа. Впоследствие цялата изпомпана вода се връща в езерото, като по този начин се възстановят 65% възобновяема енергия, обясняват от Idex.

Щадяща климата охладителна мрежа

За нуждите от охлаждане на сградите в района водата от езерото се подава директно към система от топлообменници и съоръжения за геоохлаждане, която захранва централизираната охладителна мрежа на сградите в района.

С използването на възобновяем източник на енергия – водата от езерото, охладителната система потребява 15 пъти по-малко електроенергия от традиционните климатични инсталации, допълват създателите на проекта.

     
Източник: Euroheat & Power

Ключови думи: Euroheat & Power   Idex   Анси   възобновяема енергия   устойчива централизирана система за отопление и охлаждане  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...