HVAC Bulgaria  

Алфа Лавал внедри два топлообменника и CIP модул в италианска централа

Топлоелектрическите централи работят непрекъснато. Турбините, генераторите за променлив ток и помощните компоненти трябва да се охлаждат през цялото време, за да се избегнат спад на производителността на централата и повреди на оборудването. Следователно топлообменниците играят важна роля. 380-мегаватовата термоелектрическа централа „Минчо“, която е собственост на акционерни дружества от северна Италия, използва два топлообменника М30 на „Алфа Лавал“. Модул за „почистване на място“ (CIP), който използва CIP 800 и решението на „Алфа Лавал“ за прогнозна поддръжка, позволява на електроцентралата да работи с максимална ефективност без непланирани спирания и радикални дейности по поддръжката като отваряне на топлообменника.
 
Понти сул Минчо се намира в провинция Мантова на юг от езерото Гарда. Термоелектрическата централа е изградена край бреговете на една от най-красивите италиански реки – Минчо, в края на 60-те години в Парко дел Минчо – област с голяма природна стойност: електроцентралата е собственост на четири акционерни дружества от северна Италия, които преди това са били общински предприятия (А2А, образувано при сливането на AEM Милано и ASM Бреша, AGSM Верона, AIM Виченца и „Трентино Сервизи“). Тя разполага с газова турбина с комбиниран цикъл (топлината от отработените газове от турбината се използва от парогенератор, който захранва парна турбина). Собствениците продават електрическата енергия на пазара чрез стоковата борса или снабдяват директно частни и индустриални клиенти.
 
При откриването си през 1966 г. централата е собственост само на двете общински предприятия ASM Бреша и AGSM Верона. Тогава е използвала един традиционен 80-мегаватов топлоелектрически генератор, който остава в експлоатация до 2004 г. Вторият 160-мегаватов генератор е добавен през 1983 г. и е комбиниран с 250-мегаватова газова турбина през 2004 г. „Алфа Лавал“ участва в изграждането на първоначалната инсталация, като доставя почистващите центрофуги за турбината и системите за смазване на генераторите за променлив ток. Когато вторият генератор е преобразуван, за да работи в комбиниран цикъл, са добавени нови компоненти на „Алфа Лавал“ и по-точно двата топлообменника M30 (единият е резервен). Те използват вода от река Минчо, за да охлаждат водата в системата със затворен цикъл, която събира произведената от централата топлина.
 
Охлаждането е особено важно в термоелектрическите централи. Водата от реката е богата на органична материя, която замърсява каналите в топлообменниците и намалява капацитета им за топлообмен. Това може да доведе до повреда на лагерите и другите движещи се части – особено в генераторите на газовата турбина, парната турбина и свързани с тях генератори на променлив ток – поради високите работни температури в резултат от недостатъчното охлаждане. Употребата на прогнозна система за следене на ефективността на топлообменниците и промените й за определен период от време може да помогне за избягването на критична ситуация, така че да при необходимост да се насрочат дейности за почистване и поддръжка.
 
През първите няколко години от експлоатацията на газовата турбина с комбиниран цикъл беше установена нуждата от редовно почистване на топлообменниците. Съвсем накратко изключителната система „AlfaCheck“ проверява нивото им на замърсяване, без да е необходимо да се отварят. Екипът на „Алфа Лавал“ е дългосрочен партньор на електроцентралата, който обслужва почистващите центрофуги.  „През 2007 г. предложихме на топлоелектрическата централа „Минчо“ да използва решенията ни за прогнозна поддръжка и така започна партньорството ни“, казва Лука Ди Мартино, инженер по продажбите за работни части и обслужване. Предложихме да предоставим почистващо съоръжение под наем и сключихме работен договор за две години за системата „AlfaCheck“.
 
Като събира и обработва данни за работата на топлообменниците, „Алфа Лавал“ предсказва кога наближава критичната точка и посочва кога ще е необходимо почистване. „Тъй като електроцентралата работи непрекъснато, предложихме фиксиран график за поддръжка на предварително определена цена“, продължава Ди Мартино. „В други случаи използваме „AlfaCheck“, без предварително да насрочваме дейности по поддръжката, а вместо това ги извършваме, когато данните покажат, че са необходими.“
 
Системата работи от 2007 г. насам и клиентът е изключително доволен от нея. „Решихме да се доверим изцяло на „Алфа Лавал“, за да поддържаме ефективността на централата“, обяснява Лучано Алето, ръководител на централата от 1993 г. „Имаме голямо доверие се на компетентността им като производител на топлообменниците и те го оправдаха напълно – системите за механично почистване на пластините в комбинация с предложените от „Алфа Лавал“ химически препарати за почистване са много ефективни.“ Но договорът не разреши само този проблем. Алето продължава: „Също така имахме малки проблеми с течове, които „Алфа Лавал“ разреши много бързо, като предложи точните резерви части. Това е още една причина да сме доволни, че се свързахме с производител на основни компоненти за електроцентралата ни. „Алфа Лавал“ гарантира постоянна и отлична ефективност и работа без прекъсване.“
 
„Почистване на място“ за дълъг живот на топлообменниците
Модулите за „почистване на място“ подобряват работата на топлообменниците, удължават живота им и намаляват нуждата от поддръжка. Модулите са произведени от неръждаема стомана и се предлага богата продуктова гама. CIP 800 има 800-литров резервоар и центрофужната му помпа е с капацитет 40 м³/ч, а маркучът е с дължина 4 м. Електрическата система за нагряване е с мощност от 12 кВт, която осигурява максимална температура от 70° С за промивната течност. Размерите на CIP 800 са 1735 x 2160 x 1260 мм, а теглото – 500 кг.
 
„Алфа Лавал“ предлага два пакета за прогнозна поддръжка въз основа на софтуера „AlfaCheck“:
 
• Пакетът за вътрешна информация се състои от няколко функции за измерване на „AlfaCheck“, които не са свързани с операции по поддръжката. В този случай клиентът избира дали да извърши поддръжка или не. „Алфа Лавал“ предлага подходящи и атрактивни решения за почистване и пакети за ремонт на топлообменниците.
 
• Пакетът за вътрешна защита включва и помощ от страна на „Алфа Лавал“, която се дефинира при изготвянето на договора. Например е възможно да вземете под наем модула за „почистване на място“ и да закупите препаратите за почистване при необходимост или почистването да се извършва от служители на „Алфа Лавал“ с водни струи под високо налягане.
 
     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   топлообменник   CIP модул   термоелектрическа централа  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...