HVAC Bulgaria  

EVN Топлофикация модернизира производствените мощности в Пловдив

EVN Топлофикация съобщи за приключването на проект за инсталиране на 5 нови водогрейни котела, с които компанията изцяло модернизира мощностите си за производство на топлинна енергия в Пловдив. Инвестицията възлиза на 23 млн. лв. и е една от най-големите в централизираното топлоснабдяване в страната през последните години. С нейната реализация Пловдив става първият град в България, в който топлоподаването се осигурява от топлофикационно дружество с новоизградени и модерни производствени мощности. 

Пускането на новите мощности беше отбелязано с церемония на площадката на ТЕЦ Север в присъствието на представители на местната и централна власт, партньори и подизпълнители по проекта, медии, местния бизнес и професионална и експертна общност.

"Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо развиващ се град в България, Пловдив, има изцяло нови мощности за производство на топлинна енергия. Това беше обещание, което EVN направи през 2007 г., когато придоби местната топлофикация. След когенерационната централа, която изградихме през 2011 г. и днешните нови 5 котли, можем да отчетем, че това обещание е изпълнено. Новите котли означават по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив и по-чист въздух за пловдивчани", отбеляза пред гостите Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България.

Проектът стартира през 2019 г. и включва изграждане на 2 котела в Отоплителна Централа Юг и 3 котела в ТЕЦ Север с обща мощност 100 MW. Котлите, включително и пет 25-метрови комина, бяха доставени от завода на Robert Bosch в Германия. 

Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Крайната цел е обезпечаване на пиковите мощности и гарантиране на непрекъснатост на доставките на топлинна енергия за 31 хил. клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив.

Котлите използват като основно гориво природен газ, а като резервно – промишлен газьол. Необходимото време за превключване е минимално, за разлика от старите съоръжения, при които е използван мазут като резервно гориво. Това е още един фактор за сигурността на доставките за клиентите на Пловдив и за по-чиста околна среда, допълват от топлофикационното дружество.

     
Източник: EVN България

Ключови думи: EVN Топлофикация   водогрейни котли   централно топлоснабдяване   топлинна енергия  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...