HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Как работят уплътнените пластинчати топлообменници

В уплътнения пластинчат топлообменник пластините са снабдени с еластомерни уплътнения, които уплътняват каналите и насочват флуидите към алтернативни канали. Пакетът от пластини е разположен между основна и притискаща плоча чрез стягащи болтове, монтирани между тях. Каналните пластини и притискащата плоча са окачени на горната носеща греда и са разположени до долна водеща греда, като и двете са фиксирани към опорна колона. Физическият дизайн на уплътнения пластинчат топлообменник позволява лесно почистване и модифициране на капацитета чрез добавяне или отстраняване на пластини.

Уплътнени пластинчати топлообменници (GPHE) течност/течност

Alfa Laval представя принципа на работа на 1-ходов уплътнен пластинчат топлообменник течност/течност, при който флуидите протичат в противоток през топлообменника. Горещата течност обикновено влиза през едно от горните присъединявания и излиза през връзката под него. Студената течност влиза през едно от долните присъединявания и излиза през връзката над него. При преминаването на флуидите през топлообменника се осъществява топлопренос от горещия към студения топлоносител. Противотокът осигурява възможности за максимално възстановяване на топлина и постигане на много малка разлика в температурите на топлоносителите. Възможно е да се реализира и вариант, при който изходната температура на горещия флуид е по-ниска от изходната температура на студения флуид. Това може да се постигне само в известна степен с тръбни топлообменници, поради което се смята, че  пластинчатите агрегати са с по-висока топлинна ефективност.

Уплътнен пластинчат топлообменник – парен нагревател

Компанията представя и принципа на работа на уплътнен пластинчат топлообменник, функциониращ като парен нагревател. Парата или изпаренията постъпват през едно от горните присъединявания, а кондензатът излиза през връзката под него. Студената течност навлиза през едно от долните присъединявания и излиза през връзката над него. При преминаването на флуида през топлообменника топлината се пренася от кондензиращата пара/изпарения към студената среда. Флуидите влизат през връзките и отворите на топлопреносните пластини. Специално разработени уплътнения, разположени между пластините, насочват флуидите така, че горещите и студените флуиди да преминават в противоток в алтернативни канали. Когато флуидът навлезе между пластините, той преминава над зоната за разпределение. Alfa Laval предлага два вида зони за разпределение: патентованата CurveFlowTM и модел, наподобяващ шоколадови блокчета. Зоната за разпределение е един от най-важните компоненти на топлообменника.

Двуходов уплътнен пластинчат топлообменник

При 2-ходовия уплътнен пластинчат топлообменник Alfa Laval течност/течност флуидите протичат в противоток. Въртящата се пластина в средата на пакета от пластини насочва потока в двата хода. Горещата течност навлиза през едно от присъединяванията в рамковата пластина. Флуидът протича през топлообменника в два хода и след това излиза през една от връзките в притискащата пластина. Същевременно студената течност постъпва през една от връзките в притискащата пластина и излиза през едно от присъединяванията в рамковата пластина. При преминаването на флуида през топлообменника топлината се пренася от горещия топлоносител към студения. Противотокът осигурява възможности за максимално възстановяване на топлина и постигане на много малка разлика в температурите на топлоносителите.

Допълнителна информация за видовете пластинчати топлообменници на Alfa Laval, както и за принципа им на работа, може да откриете тук.

Алфа Лавал ЕООД
София, Бул. България 51Б, вх.В, ет. 5, офис B11-B15
тел.: +35929555666
Email: bulgaria.info@alfalaval.com
Web: www.alfalaval.bg

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   уплътнени пластинчати топлообменници  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...