HVAC Bulgaria  

Как с възстановяване на отпадната топлина центровете за данни могат да се превърнат в доставчици на енергия

През последните години в центровете за данни бяха направени много подобрения в посока оптимизиране на използването на енергия и вода и снижаване на емисиите на СО2. Време е да се направи следващата крачка към повишаване на устойчивостта в индустрията.

Оползотворяване на отпадната топлина

Чрез оползотворяване на отпадната топлина центровете за данни могат да бъдат и доставчици на енергия. Това не само ще увеличи общата рентабилност, но също така ще подобри техните показатели за ефективност на повторно използване на енергия (ERE).

В един център за данни процесът на охлаждане е сред факторите, допринасящи в най-голяма степен за увеличаване на потреблението на електроенергия и на въглеродния отпечатък. Този проблем може да бъде решен чрез оползотворяването на тази енергия чрез процес на възстановяване на топлината и нейното използване в други приложения.

Примери за такива приложения са отопление на помещения, оранжерии, ферми за насекоми, рибни ферми, ферми за водорасли, инсталации за обезсоляване, сушене на дървесина и биомаса и много други. Отпадната топлина може да се използва и в индустриални процеси, например за централно отопление или производство на битова гореща вода.

Предизвикателства и възможности при възстановяването на топлината

Съществуват някои предизвикателства пред рециклирането на отделяната в центъра за данни топлина, тъй като използването й за отопление често може да изисква по-висока температура от тази на охлаждащата вода. Това може да бъде преодоляно с включването на термопомпа, посредством която се постига необходимата температура. Това, от своя страна, може да бъде от полза и за ефективността на охлаждане на цялата система.

Използването на правилната технология за охлаждане в центровете за данни има потенциал да допринесе за създаването на по-устойчива среда. Съвременните решения позволяват да се подобри възстановяването на топлината в центъра за данни и да се разшири неговият капацитет, да се намалят потреблението на електроенергия и общите въглеродни емисии.

Решения за възстановяване на топлина от Alfa Laval

Как да проектирате центрове за данни с високи показатели за устойчивост? На първо място е важно е да се определят правилните температури, които да са съобразени както с процеса на охлаждане, така и с процеса на нагряване. Чрез комбиниране на термопомпа, естествени хладилни агенти и пластинчат топлообменник на Alfa Laval можете да постигнете по-висок коефициент на ефективност (COP). Това ще позволи достигането на желаните температури и същевременно ще повиши рентабилността на цялата охладителна система.

Като утвърден партньор на IT индустрията от десетилетия, с експертен опит в топлинните технологии, Alfa Laval предлага на клиентите съдействие при избора на решение за оптимизиране на охлаждането и възстановяване на отпадната топлина. Научете повече за това от видеоматериала тук.

Подробна информация за оползотворяването на отпадната топлина в центрове за данни може да намерите тук.

 

 

 

 

 

Алфа Лавал ЕООД
София, Бул. България 51Б, вх.В, ет. 5, офис B11-B15
тел.: +35929555666
Email: bulgaria.info@alfalaval.com
Web: www.alfalaval.bg

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Alfa Laval   Алфа Лавал   възстановаване на отпадна топлина   центрове за данни   охладителни системи  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...