HVAC Bulgaria  

Екологични отоплителни уреди ще заменят печките на твърдо гориво в община Пазарджик

19.04.2024   |   Начало»Бизнес

С начална пресконференция беше даден старт на един от най-значимите проекти за община Пазарджик – проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пазарджик" по процедура № BG16FFPR002-5.001 "За по-чист въздух!", приоритет 5 "Въздух" на Програма "Околна среда" 2021 – 2027 г. (ПОС), съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) - Пазарджик.

В събитието взеха участие зам.-кметът Любомир Гечев, Радослав Пешалов, управител на ОИЦ - Пазарджик и други експерти по проекта, които бяха на разположение за отговор на въпроси и разяснения пред медиите, представители на институции и гости.

Дейности и значение на проекта

Зам.-кметът Любомир Гечев, който е и ръководител на проекта, запозна присъстващите с детайлите и подчерта, че основната цел на инициативата е да се намали замърсяването на въздуха на територията на общината.

"Това е проект с голямо значение за нашата община. Направените през годините изследвания показват, че в община Пазарджик нивото на фини прахови частици е доста високо. По-специфична цел на проекта е замяната на стари отоплителни уреди – основно на твърдо гориво (дърва и въглища), които са основни причинители на това замърсяване. Планирано е в обхвата на проекта около 9300 броя стари уреди на дърва и въглища да бъдат заменени с алтернативни източници на отопление – климатици, термопомпи, пелетни камини", отбеляза Гечев и допълни:

"До този момент по проекта са подадени 2200 молби от жители на общината, като предварителните проучвания показват, че обхватът ще е около 5500 домакинства, което означава, че има голямо поле за кандидатстване".

Избрани са изпълнители за информационната кампания, които подробно да запознаят гражданите с начина за кандидатстване. Предвидено е замяната на уредите да започне през този отоплителен сезон.

Финансови параметри

Стойността на проекта е 48 699 163 лв., като от тях 41 395 163 лв. са финансово подпомагане от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 7 304 000 лв. са от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 60 месеца.

В средата на март е подписан договор между общината и оперативната програма, в който е заложено отпускането на нужното финансиране на проекта.

Желаещите могат да подадат попълнено и подписано заявление за участие в проекта всеки работен ден от 8:30 до 17:30 ч. в Центъра за информация и обслужване на гражданите в община Пазарджик или в кметствата на населените места, както и по електронна поща на адрес kav_pazardzhik@abv.bg.

Пълна информация за проекта може да намерите в публичния модул на ИСУН 2020 тук.

     
Източник: ОИЦ - Пазарджик

Ключови думи: ОИЦ - Пазарджик   ПОС 2021 - 2027   екологично отопление   отоплителни уреди  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...