HVAC Bulgaria  

ЕК прие нови правила за екопроектиране на локални отоплителни уреди

10.05.2024   |   Начало»Новини

Европейската комисия одобри нови правила на ЕС (Регламент (ЕС) 2024/1103) за намаляване на потреблението на енергия и улесняване на ремонта на локални отоплителни уреди (както електрически, така и такива, работещи с газообразни или течни горива). Типични примери са електрическите радиатори, отоплителните лири, инфрачервените нагреватели, електрическите подови нагреватели и газовите печки.

В регламента се определят изискванията за екопроектиране във връзка с пускането на пазара и пускането в експлоатация на домашни локални отоплителни топлоизточници с номинална топлинна мощност от 50 kW или по-малка и локални отоплителни топлоизточници с търговско предназначение с номинална топлинна мощност на продукта или на отделен тръбен сегмент от 300 kW или по-малка.

Новите правила ще заменят съществуващите мерки за екопроектиране, като тяхното приемане става след широка консултация със заинтересованите страни и общественост и контрол от страна на Европейския парламент и Съвета.

Приетите мерки се очаква да доведат до спестяване на енергия и емисии на парникови газове съответно от 56 TWh и 6,6 Mt CO2 годишно до 2040 г. Освен това прилагането им ще спомогне за спестяване на близо 7,9 млрд. евро от страна на потребителите, както и за създаване на над 24 хил. работни места благодарение на поощряването на производството на по-енергийноефективни продукти за отопление.

По-специално новите правила разширяват обхвата на екопроектирането, включвайки допълнителни типове уреди като електрически лири за хавлии и големи тръбни нагреватели (обикновено в открити производствени зони). Изискванията обхващат и електрически топлоизточници без регулиране на температурата, които досега бяха изключени от екопроектирането.

Освен това, новите мерки въвеждат максимални нива на потреблението на енергия за обхванатите продукти при режими с ниско натоварване, като режими за изключване или за готовност.

Новите разпоредби ще облагодетелстват потребителите в ЕС, тъй като стимулират кръговата икономика, изисквайки от производителите да предоставят резервни части на достъпни цени и свързана с тях информация за целите на ремонта на локални отоплителни уреди.

Някои локални отоплителни уреди (но не и електрически) също са обхванати от изискванията на ЕС за енергийно етикетиране. В момента те също се преразглеждат, но се очаква този процес да бъде финализиран през 2025 г.

Регламентът ще се прилага от 1 юли 2025 (чл. 11), като разпоредбите срещу заобикаляне на правилата (чл. 6) влизат в действие от 9 май 2024 г.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   екопроектиране   локални отоплителни уреди   еко етикетиране  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...