HVAC Bulgaria  

В Англия използват отпадна топлина от градската канализация за отопление

18.03.2024   |   Начало»Проекти

Англия ще задели 80,6 млн. паунда във Фонд Зелена топлинна мрежа (Green Heat Network Fund) за финансиране на 4 нови проекта за изграждане на топлофикационни мрежи, с които да се осигури екологично отопление с ниска цена за домовете и предприятията, съобщават от британското правителство.

Предвижда се с реализацията на проектите близо 2000 домакинства и предприятия да бъдат захранвани от излишната топлина, взета от канализационната система.

Над 8 млн. паунда ще бъдат насочени за обновяване на 34 неефективни топлофикационни мрежи с цел повишаване на тяхната ефективност и надеждност. Те ще захранват с топлинна енергия над 9000 жители от частния и публичния сектор.

Проектите

Проект, подкрепен с 11 млн. паунда, ще осигури отопление на жителите и бизнеса на Болтън с отпадна топлина от градската канализация. Енергията ще бъде извлечена както от канализацията, така и от отпадъчната гореща вода от перални машини, бани и кухни, за да захрани нова термопомпа, като част от топлофикационната мрежа на Болтън. Повторното използване на отпадната топлина като източник на топлинна енергия ще доведе до намаляване на енергийните разходи за местната общност – включително Университета на Болтън и Общинския съвет.

Други три проекта в Ексетър, Лондон и Хъл ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии от домовете и предприятията и ще доближат Обединеното кралство към целта за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Топлофикационната мрежа на Ексетър (Exeter Energy Network) ще получи 42,5 млн. паунда за изграждане на топлофикационна мрежа, използваща термопомпи въздух-вода, и най-голямата високотемпературна водна термопомпа в Обединеното кралство. Сградите, свързани към мрежата, ще постигнат намаление с 65 - 75% на въглеродните емисии в сравнение с отоплението на газ.

Топлофикационната мрежа на Хъл (Hull East District Heat Network) получава 22 млн. паунда за изграждане на топлопреносна мрежа, използваща излишната топлина, генерирана от близкия химически завод. Проектът ще осигури нискоемисионно отопление на 14 общински сгради и индустриални предприятия

Мрежата за централно отопление на полуостров Гринуич в Лондон (ESCO District Heating Network) ще получи 4,6 млн. паунда, за да свърже над 9000 домове, както и над 94 000 кв. м търговска площ с нисковъглеродно отопление. Тази по-чиста система ще се захранва от въздушна термопомпа, инсталирана на покрива на Енергийния център на Гринуич.

     
Източник: GOV.UK; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Топлофикационни мрежи   централизирано отопление   отпадна топлина   термопомпи   екологично отопление  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...