HVAC Bulgaria  

Sofia Airport Center с LEED сертификат

27.03.2012   |   Реализации
 

Офис сградата на Sofia Airport Center е втората в България, която ще разполага със сертификат по американската система за зелено строителство – LEED.

Този сертификат се предоставя на сгради, реализирани с екологични строителни материали и енергоефектнивни технологии. В това са включени двойно остъклените прозорци, конзолните слънчеви жалузи за слънчево засенчване, двойното стъклено покритие на фасадата, понижаващо топлинното и слънчевото въздействие, както и иновативната система за отопление и климатизация, следяща външната температура и регулираща вътрешната среда спрямо нея.

ОВК инсталациите
В сградата ще бъде изграден команден център със сложна апаратура за контрол на отоплението и вентилацията. Устройствата следят всички зони в зданието и насочват усилията си към тези от тях, в които има повече хора. По този начин се пести 30% от енергията. Всеки офис етаж също разполага с две звена за контрол на въздушния поток и на електричеството. Така наемателите са независими един от друг при поддръжката на климата в офисите. В сградата е инсталиран и специален тръбопровод, който разпръсква вода в случай на пожар. Вентилацията също е чувствителна към дим и може да блокира разпространението му. Офис комплексът отговаря на всички стандарти за защита при земетръс.

Остъклените модули осигуряват максимална слънчева светлина
Сградата има Н-образно архитектурно разпределение и заема площ 17 хил. кв. метра. Архитектите са съчетали модулна фасада и каменна облицовка на партерното ниво. Остъклените модули осигуряват максимална слънчева светлина през деня.
Ландшафтът е оформен с обширни слънчеви поляни, цветни лехи и дървесни видове.

Комплексът разполага и с логистичен център, който вече е почти изцяло отдаден под наем. Той се състои от три сгради със смесено предназначение и обща площ 28 000 кв. метра. Проектът предвижда и изграждането на луксозен хотел със 175 стаи и зали за конференции. Sofia Airport Center ще разполага с 256 подземни паркоместа за посетителите. Проектът вече е част от развитието на международната компания Tishman International, която стана едноличен собственик на бизнес парка.

Постиженията на компанията в София включват проектирането и изграждането на
Tishman International спонсорира редица международни конференции за недвижими имоти, на които представители на компанията насърчават зеления дизайн и устойчивото развитие – едни от основните ценности на компанията. Международните инвестиции на компанията включват имоти във Великобритания, Чехия, Словакия, Румъния, както и в САЩ.

     
Източник: stroitelstvoimoti.com; снимка: sac.bg

Ключови думи: LEED   ОВК   околна среда   екология  

Област: Реализации  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...