HVAC Bulgaria  

Топлофикация Враца отбелязва 50-годишен юбилей

Топлофикация Враца произвежда, доставя и разпределя на своите клиенти вече 50 години топлинна и електрическа енергия. Тя стартира дейността си през 1972 г. като приемник на индустриалната котелна централа Градска с инсталирана мощност от 50 МВт и 2 котела, работещи на мазут, разказва инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на компанията.

Централата е снабдявала с промишлена пара текстилния комбинат "Вратица" и другите предприятия. През следващите години предприятието е развивало своята топлофикационна мрежа, достигайки до 60% от сградния фонд. Изградени са отоплителните централи ОЦ Калоян и ОЦ Младост, осигуряващи обща инсталирана мощност 140 Мвт.

През 90-те години с цел намаляване на въздействието върху околната среда е извършена модернизация и преминаване на природен газ. Тогава ОЦ Калоян е изведена от експлоатация.

След приватизацията през 2004 г. новите собственици прилагат проект за повишаване на енергийната и икономическа ефективност. По това време опазването на околната среда става ключово за производството на електроенергия. В тази връзка като алтернатива на традиционното производство се развива високоефективното комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

В отговор на политиката за развитие на ВЕИ, през 2013 г. в ТЕЦ Градска започва да функционира инсталация за производство на енергия от биомаса с топлинна мощност 5 МВт. В момента се изгражда подобна инсталация в ОЦ Младост.

"Инвестициите в изграждане на инсталации на биогориво са част от горивния микс за производство на енергия за централно отопление и топла вода, с които се намалява зависимостта от природния газ. Чрез използването на биомаса осъществяваме амбициозната цел за намаляване на въглеродните емисии, превръщайки ни в едно модерно дружество в обединена Европа", завършва своя разказ инж. Михайлов.

     
Източник: Топлофикация Враца

Ключови думи: Топлофикация Враца   когенерация   ВЕИ   биомаса  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...