HVAC Bulgaria  

Енергийно ефективни ОВК инсталации в Сити Клиник

Новооткритата многопрофилна болница Сити Клиник в София се отличава с най-съвременни сградни инсталации. "Основен критерий при избора на доставчици на оборудването бе гарантирането на изпълнение на високо ниво, възможността за реализация на ускорени доставки и работа на трисменен режим.

80% от инсталираното активно оборудване, включително медицинско такова, е нискоенергиен клас А+ и отговаря на последните норми за енергийна ефективност. Изпълнител на ОВК системата и доставчик на оборудването е фирма Албос чрез главния изпълнител на обекта Калистратов Груп. Работата на оборудването се следи и управлява посредством операторска станция”, заявиха от Сити Клиник.

„Доставеното оборудване включва камери Euroclima, касети и VRF системи Toshiba, водоохлаждащи машини Trane, кондензни газови котли Viessmann. Предложението на фирмата ни беше оценено като най-добро благодарение на качествената и високоефективна техника от световни фирми, която предложихме за отделните системи, съобразявайки се с високите изисквания на болничното заведение и конкурентната цена”, коментира инж. Ц. Миленков, управител на фирма Албос.

„ОВК инсталациите са разделени на няколко вида в зависимост от помещенията, които обслужват. С най-високи изисквания са системите, обслужващи операционните зали, помещенията за реанимация, интензивни грижи, катетризационна и електрофизиологична лаборатория. Тези помещения се обслужват от климатични камери хигиенно изпълнение. За да използва максимално отпадната енергия от отработения въздух, в тях има вградени високоефективни рекуперативни секции. Климатизираният въздух се подава в тези помещения през решетки с HEPA филтри, пречистващи максимално въздуха, предпазвайки го от разпространение на бактерии.

Следващите по важност системи са тези, които обслужват болничните стаи, диагностично-консултативните кабинети, лаборатории, стаи за почивка на персонала. За тези помещения е проектирана и изградена климатизация на база вентилаторни конвектори тип „касета“ четиритръбна система. Тази система допуска в зависимост от топлинното натоварване в едно помещение да има нужда от охлаждане, а в съседното – отопление.

Пресният въздух за тези помещения се обработва от секционни климатични камери с вградени високоефективни рекуперативни топлообменници с цел икономия на енергия.
Климатизирането на въздуха в залите за изследване, техническите помещения на ядрено магнитен резонанс, ангеограф, томограф, монограф и помещенията за UPS е с VRF системи.

Пресният въздух за тях се обработва от секционни климатични камери, осигуряващи максимална икономия на енергия. За нуждите на сградата има изграден топлинен център с котли на природен газ и студов център с въздухоохлаждаеми водоохлаждащи машини.

Проведените изпитания и поведението на техниката в експлоатационни условия показват отличното качество на изпълнените ОВК инсталации от фирма „Албос”, допълниха от компанията.


Стремежът ни бе да се доближим до върховите показатели за енергийна ефективност

„Фирма ВМ Аутомейшън участва в проекта като доставчик на въздушно-охлаждаем водоохладител с интегрирана възможност за естествено охлаждане (free-cooling option) и механична охладителна мощност от 195 кВтkW, производство на Blue Box Group (Италия); 101 бр. вентилаторни конвектори на York (САЩ), тип „касета”, предназначени за 4-тръбната децентрализирана система за климатизация и въздушно-охлаждаем водоохладител с възможност за всесезонно действие (охладителна мощност 44 кВтkW), обслужващ охлаждащия модул на магнитно-резонансния томограф Philips, производство на York (САЩ), собственост на Johnson Controls”, коментира Иво Божинов, управител на ВМ Аутомейшън.

„При избора на източниците на студова мощност се фокусирахме в постигане на оптимално съотношение на инвестиционни към експлоатационни разходи, поради високата плътност на енергозависима апаратура и възможности за редукция на потребената конвенционална енергия.

По отношение на енергийната ефективност, стремежът ни бе да се доближим до върховите съвременни показатели, като коефициентът на сезонна енергоефективност на водоохладител достига 4,0. Вградената му система за „естествено охлаждане” намалява консумацията му с 18%, като спестява годишно около 17400 кВтчkWh.

Особено предизвикателство се оказа реализацията на охлаждащата система на магнитно-резонансния томограф, чиято уникалност, изисквания за надеждност и непрекъсваемо действие 24/7 стесняват избора на подходящо оборудване до малко реномирани производители. Квалифицираният и мотивиран екип на сервизните ни специалисти успя да задоволи изискванията на Philips и да осигури безпроблемно действие на изключителното медицинско съоръжение”, допълниха от ВМ Аутомейшън.

     
Източник: ТД Инсталации

Ключови думи: Сити Клиник   Албос   ВМ Аутомейшън   ОВК  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...