HVAC Bulgaria  

Иновативните ОВК технологии се налагат все повече

14.12.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В специално интервю за сп. ТД Инсталации Елица Нанева, управител на Пестим енергия представи дейността на компанията и спецификите на отоплението с инфрачервени панели. Сред предимствата г-жа Нанева изтъкна високите нива на енергийна ефективност и положителното въздействие на инфрачервените лъчи върху човешкото тяло. Лъчистите отоплителни тела да са по-икономични от конвекторните радиатори и климатиците среден клас с около 30%.


Кои са най-актуалните продукти в портфолиото на Пестим енергия?
Най-актуалният ни продукт в момента несъмнено са инфрачервените панели InfraHEAT - енергоефективни отоплителни уреди с дълговълнови инфрачервени лъчи. Затоплянето на помещенията с тях е равномерно по височина. За запазване на лъчевата енергия в обитаемото пространство, е препоръчително материалите, ползвани за повърхностно декоративно оформление на ограждащите конструкции на сградите, да са с излъчвателни характеристики, намаляващи загубите на топлина към външната среда. Предлаганите от нас термокерамични покрития с нискоемисионна компонента са от групата на материалите с енергоспестяващ ефект.

Какви са основните предимства на инфрачервените панели InfraHEAT?
На първо място са високите нива на енергийна ефективност. Когато топлинният източник излъчва лъчиста топлина, всички твърди предмети се затоплят директно, без да е необходимо въздухът да е повишил температурата си преди това. Повърхностите и вещите акумулират топлината и отново я отдават в пространството. Лъчистите отоплителни тела да са по-икономични от конвекторните радиатори и климатиците среден клас с около 30%. Спрямо "маслените" радиатори и "духалките" икономията е от порядъка на 50%. Задължително условие за икономично и комфортно отопление обаче е и добрата топлоизолация.
Относно сигурността, панелите InfraHEAT са отново безспорен лидер. Всеки отоплителен панел има вградени 5 защитни сензора, които го предпазват от прегряване. Структурата на панела (алуминиеви плочи в предната и задната част) гарантира 100% PE защита. InfraHEAT са сертифицирани по европейските стандарти СЕ и отговарят на изискванията на TÜV GS Германия.
Инфрачервеното отопление нагрява стените, пода и тавана. Така стените остават сухи – няма условия за развитие на мухъл и плесени, то осигурява и равномерно затопляне на цялото помещение. Няма формиране на типичния при конвенционалните отоплителни системи въздушен поток от пода към тавана, както и завихряне на прах и бактерии.
С дебелина само 25 mm, инфрачервените панели InfraHEAT са изключително компактни. Предлагат се различни модели – бели панели с алуминиева рамка, панели черно стъкло, панели бяло стъкло, панели огледало, и панели картини.
Инфрачервеното отопление се базира на поставяне на инфрачервения панел на стената или тавана. Не се изисква никакво специално обслужване. Те са подходящи за магазини, ресторанти, офиси и частни жилища. Отоплителният панел може да се управлява от термостат, осигурявайки прецизен температурен контрол и високо ниво на енергийна ефективност.

Кои са най-честите заблуди относно тази технология?
Излъчваните от InfraHEAT лъчи често се бъркат с ултравиолетовата светлина и различните форми на опасни лъчения – алфа, бета, гама лъчи, рентгенови и пр.
Инфрачервените лъчи (IR) са топлинни и са част от оптичните лъчения. Тяхната дължина на вълната е в диапазона от 780 nm (нанометра) до 1 мм (милиметра), т. е. в частта „нарастване на дължината”, са извън опасните ултравиолетови лъчи. Инфрачервените вълни са разделени на къси IR-A лъчи с дължина на вълната диапазон 780-1400 nm, IR-B лъчи (1400 до 3000 nm) и дълги вълни IR-C (3000 nm до 1 мм). Инфрачервените панели InfraHEAT излъчват дълговълнови инфрачервени лъчи в спектъра IR-C.
Инфрачервените вълни, за разлика от микровълните, са благотворни за човешкото тяло. Общоизвестно е, че инфрачервените топлинни лъчи се използват успешно в медицината за лекуване на напрежение и възпаления. Инфрачервената топлина има положителен ефект върху имунната система и спомага за укрепването ѝ.

Какво е актуалното състояние на ОВК сектора в България към момента? Какво е мястото на новите технологии и как реагира пазарът на тях?
Потреблението на енергия трябва да бъде сведено до минимум, всички услуги, нужни за една сграда, трябва да бъдат предоставяни по устойчив и природосъобразен начин, за да се осигури добър вътрешен климат и здравословни условия за обитателите при ниски разходи.
Директива 2010/31/ЕО изисква от всички страни членки на ЕС да гарантират, че до 31 декември 2020 г. всички нови сгради в определената страна са с близко до нулево нетно потребление на енергия. За заетите или притежавани от публични органи нови сгради срокът е 31 декември 2018 г. Това изисква пълна промяна в мисленето и проектирането на сгради и сградни системи. Благодарение на интензивното развитие на сектора много иновативни технологии вече са навлезли на пазара и правят тези изисквания възможни.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Пестим енергия

Ключови думи: Елица Нанева   Пестим енергия   интервю   InfraHEAT   инфрачервени лъчи   отопление  

Област: Експертно  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...