HVAC Bulgaria  

Енергийноефективното охлаждане е от решаващо значение за устойчивото функциониране на центровете за данни

Петър Стегел, изпълнителен директор на Alfa Laval за Югоизточна Европа, пред HVAC-Bulgaria.bg

Центровете за данни консумират огромни количества енергия за охлаждане на оборудването. Кои са най-ефективните подходи за реализиране на енергийни спестявания?

Енергийно ефективното охлаждане е от решаващо значение за изграждането на по-устойчиво функциониращицентрове за данни. Alfa Laval е доверен партньор на ИТ индустрията от десетилетия, като работи с клиенти за проектиране на надеждни, екологични системи за охлаждане на центрове за данни. С 80+ години опит в топлинните технологии, ние предлагаме експертиза, за да предоставим нови възможности за безплатно охлаждане и спестяване на енергия в сървърни стаи от всякакъв размер по целия свят.

Кои са основните технологии, които се прилагат при съвременното проектиране на надеждни, екологични системи за охлаждане на центрове за данни?

  • Усъвършенствана пластинчата топлообменна технология, която минимизира необходимостта от традиционно механично охлаждане;
  • Иновативни решения, които максимизират ефективността и минимизират потреблението на енергия, като намаляват разходите за електроенергия и въздействието върху околната среда;
  • Широка гама от решения за повишаване на устойчивостта, основани на свободното охлаждане, както и възможности за възстановяване на топлината;
  • Иновации за подобряване на надеждността и обслужването, които помагат да се удължи максимално времето за работа и да се опрости поддръжката;
  • Сертификацията AHRI предлага сигурна гаранция за топлинните характеристики на топлообменника.

Какви иновативни решения за охлаждането на центрове за данни предлага Alfa Laval? По какъв начин те осигуряват по-висока устойчивост на тези съоръжения?

Ще дам някои примери за устойчиви технологични решения, намиращи приложение при охлаждането на центрове на данни.

Замяна на охладителните кули

Чилърите са сред най-големите консуматори на електроенергия в центровете за данни. Често резултатите са повишени оперативни разходи, както и увеличен въглероден отпечатък.

Използването на охладителни кули в режим на свободно охлаждане позволява да се избегнат чилърите и по този начин да се помогне за решаването на тези предизвикателства. Работата им обаче е свързана със замърсяване на охладителната система, което води до намалена топлинна ефективност, трудоемка поддръжка, нужда от почистване и повреда на оборудването.

Всичко това може да бъде избегнато с инсталирането на уплътнен пластинчат топлообменник, което осигурява интелигентно решение за свободно охлаждане, минимизиращо риска от замърсяване при запазване на охлаждащата ефективностна системата.

Свободно охлаждане с въздух

Замяната на охладителната кула със сух охладител с течно охлаждане е ефикасен начин за премахване на риска от размножаване на бактерии във водата. Всъщност всяка година все повече държави започват по закон да изискват преминаването към по-хигиенична система.

Когато един сух кондензатор с течно охлаждане е отдалечен от чилъра, за правилното му функциониране се налага добавяне на завишени количества гликол. Този проблем може да бъде решен с инсталиране на междинен пластинчат топлообменник за скъсяване на веригата, с което ще се намаляват и разходите за гликол.

Свободно водно охлаждане

Свободното водно охлаждане е икономично и екологично решение, което намира широко приложение в центровете за данни. Предимства на този способ е че той изисква по-малко вредни хладилни агенти и изкопаеми горива за поддръжка на системите.

Благодарение на нашата стратегия за непрекъсната изследователска и развойна дейност, ние можем да доставяме продукти за различни приложения за охлаждане, независимо от охлаждащата среда или източник. С други думи, можем да използваме всякакъв вид агресивен охлаждащ флуид.

Възстановяване на отпадната топлина

В центровете за данни се отделя значително количество отпадна топлина, която може да бъде повторно използвана за регенериране на енергия. Прилагането на технологии за възстановяване на топлината не само увеличава общата рентабилност, но също така подобрява показателите за ефективността на повторно използване на енергия (ERE).

Съществуват обаче някои предизвикателства пред възстановяването на топлината в центровете за данни, тъй като процесът често може да изисква по-висока температура от тази на охлаждащата вода в общия случай. Решение на този проблем е инсталирането на термопомпа, с чиято помощ може да се достигне нужната температура, като при това се повишава и ефективността на цялата охладителна система.

Течно охлаждане

Растящата нужда на обществото от все по-големи обеми данни, доставяни с по-високи скорости, води до експоненциално увеличаване на консумацията на енергия и последващо търсене на по-ефективно охлаждане. В същото време ИТ бизнесът е изправен пред нарастващ натиск да подобри енергийната ефективност и да работи по-устойчиво.

Alfa Laval има богат опит в предоставянето на спестяващи място, високоефективни и иновативни решения за течно охлаждане, включително цялостно портфолио от компактни споени пластинчати топлообменници. Свържете се с нас днес, за да ви предложим най-подходящото решение за поддържане на центрове за данни от всякакъв размер, в широк диапазон от климатични условия, съобразено с вашите нужди от течно охлаждане.

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Alfa Laval   Алфа Лавал   охлаждане на центрове за данни   пластинчати топлообменници   охладителни кули   охладителни системи  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...