HVAC Bulgaria  

Системите с термодинамичен слънчев панел са функционални и на приемлива цена

26.10.2012   |   Експертно
 

В специално интервю за HVAC-Bulgaria.com и сп. ТД Инсталации управителят на фирма Тинотех инж. Валентин Цветков представя иновативна технология за оползотворяване на ВЕИ за производство на БГВ и отопление. Произвежданата у нас система използва термодинамични слънчеви панели и превъзхожда вносните по редица функционални характеристики, твърди инж. Цветков.

Представете накратко дейността на представляваната от Вас компания.
Тинотех е създадена през 2007 г. Ориентирана е към производство и монтаж на отоплителни системи с използване на ВЕИ. В началото започнахме с прилагане на слънчеви панели, но истински ефективното използване на слънчевата енергия започна с разработката на термопомпени системи. Успяхме да интегрираме класически слънчеви панели с термопомпа. Получи се една бивалентна отоплителна система с отлични енергийни показатели. Високото качество и параметри на системата обаче се сблъскаха с ниската покупателна способност на повечето клиенти в България. Така се стигна до решението за директно изпарение на фреон в термодинамичен слънчев панел (ТДСП). Започнахме с разпространение на португалски системи, като паралелно с това успяхме да намерим и производител на панели. Сега фирмата ни произвежда отоплителни системи за БГВ и отоплителни системи с използване на ТДСП, които покриват и превъзхождат вносните. Така на българския пазар се появиха по-функционални системи на по-ниска цена. Вече предлагаме и други варианти за използване на ТДСП.

Откога предлагате термодинамични слънчеви панели на българския пазар? Какви са техните специфики?
Първата система в България с ТДСП пуснахме в експлоатация в началото на юли 2010 г. в Симеоново. Тя е португалска и се представи отлично. Това ни даде увереност, че сме на прав път, независимо от коментарите на местни „специалисти”, че условията тук не са подходящи за използване на подобни системи. Практиката категорично ги опроверга и през ноември 2010 г. ние произведохме първата българска система HEETEX с ТДСП.
Особеното при използването на подобни системи е това, че се усвоява директната слънчева енергия, а се използва и натрупаната във въздуха, в дъжда. Използвайки електроенергия за компресора, топлината от околна среда с по-ниска температура се пренася към отоплителната система. Така на практика срещу 1 kWh електроенергия се ползват 4,5-5 kWh топлоенергия, като този показател може да достигне 7-8 при подходящи условия - слънцегреене и оптимална настройка на системата.

Какви предимства предоставят те на своите ползватели?
Основните предимства са ниска цена на топлоенергията, висок комфорт при целогодишно ползване, относително лесно инсталиране. Системата е от типа ”включи и забрави”. Така клиентът забравя за отоплителната система, плащайки 3-4 пъти по-ниски сметки в сравнение с отопление с ел.нагреватели. Това позволява системата да се „откупи” за кратък период от време.

Наблюдава ли се конкретен интерес към този тип решения и каква според вас ще бъде тенденцията в търсенето им?
Ситуацията е коренно различна в сравнение с първата поява на пазара. В началото хората подхождаха с недоверие. На практика благодарение на „просветителската” работа и най-вече на монтираните и успешно представящи се системи, се стигна до нарастващо търсене на този продукт. В момента хит е системата ECO 2 на HEETEX, която позволява да се затопля БГВ и да се ползва за основна или спомагателна отоплителна система. Комбинацията от функционалност и приемлива цена са основните фактори, които гарантират успеха на нашите системи. Тепърва те ще добиват полагащата им се популярност и ще се налагат на пазара.

     
Източник: Тинотех

Ключови думи: Тинотех   термодинамични слънчеви панели   отопление   БГВ  

Област: Експертно  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...