HVAC Bulgaria  

Приборите с дистанционен отчет подобряват услугата, но не са панацея за решаване на основните проблеми

28.05.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

инж. Красимир Христов, управител на Термокомплект

Кои са предимствата на приборите с дистанционен отчет?
• Възможността за отчет на цялата сграда към последната дата на месеца и на тази база точно разпределение на консумираната енергия.
За да се извърши този отчет задължително условие е да са обхванати всички консуматори с мерене чрез прибори с дистанционен отчет (разпределители, топломери и водомери на 100%).
• Не се влиза в имота при извършване на отчета. Тук е необходимо да се направи уточнение, че поне един път годишно е необходимо да се направи оглед на монтираните разпределители върху отоплителните тела и водомери и топломери, тъй като е възможна манипулация, чрез сваляне на отоплителното тяло заедно с уреда или водомера без това да се регистрира от дистанционния отчет.
• Невъзможност за манипулация. Това твърдение е неточно. Прибора ще сигнализира при сваляне от отоплителното тяло или повреда на модула, но не и ако се свали цялото тяло и остане в помещението.

Кои са недостатъците на приборите с дистанционен отчет?
• Необходимо е 100% обхващане на меренето с такива прибори.
• По–високата стойност на тези прибори и най-вече задължителната подмяна на водомерите поне за топлата вода и тези за студена вода за да се използват за подаване на информация и към водоснабдителното дружество.
• Възможността за “кражби” остава.
• Ежемесечният отчет ще завиши разходите за обслужване поради увеличение на персонала и оттам ще оскъпи услугата “дялово разпределение” към крайния клиент.

Различават ли се електронните разпределители с дистанционен отчет от обикновенните? Отговорът е не. Това са същите прибори, отговарящи на същите изисквания на стандарта и се различават по това, че имат възможноста да излъчват протокол с данните от показанията в определено време.

Възможно ли е с обикновенните прибори да се постигне ежемесечен отчет и разпределение месечно на енергията (чрез отчет от фирмата, самоотчет от абонатите или подаване на данни по електронен път)? Да, но задължително остава ежегодната проверка на състоянието на приборите и необходимоста от изравнителна сметка. Трябва да се посочи, че в момента се използва твърде слабо предложеният от Топлофикация  разсрочен начин на плащане, който позволява годишно плащане на равни вноски и след изравнителната сметка да се уточни точния размер на задължението на клиента. Така всеки ще може да си планира бюджета си. 

Изхождайки от тези сравнения, може да се достигне до извода, че приборите с дистанционен отчет подобряват услугата, но не са панацея за решаване на основните проблеми, които са цена на енергията, “кражби” на енергия, точност на измерване. Нека всяка сграда, респективно гражданите, направят своя избор, но се премине на ежемесечно отчитане или на разсрочено годишно плащане на енергията.

     
Източник: ТД Инсталации

Ключови думи: Красимир Христов   Термокомплект   дистанционен отчет   електронни разпределители  

Област: Експертно  

HEXONIC
Стико БГ

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...