HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Тръбни или пластинчати топлообменници – как да направим правилен избор за приложения с пара

Много често в практиката определени видове топлообменници се използват за приложения, различаващи се от проектното им предназначение. Това води до съществено повишаване на риска от настъпване на повреди и спиране на производствения процес. Ето защо е важно проектантите да изберат подходящо решение, което да е съобразено с конкретните условия и натоварвания и на което инвеститорите да могат да разчитат.
 
Как да изберем подходящ топлообменник за приложения с пара разясняват експертите на един от водещите производители на топлообменни апарати Hexonic.
 
Една от най-често срещаните грешки е използването на пластинчати топлообменници за инсталации, работещи на пара. В тези случаи, поради високите температурни разлики и резките разширения, възникват сериозни напрежения в материала и нараства вероятността от механични повреди в топлообменниците. Честите хидравлични удари, вследствие на рязка промяна в скоростта на потока, също могат да нарушат целостта на оборудването.
 
Запоените топлообменни решения са подходящи за приложения със стабилен фазов преход, като термопомпи и хладилни инсталации, но остават и някои рискове като опасност от замръзване и др. Споените топлообменни апарати се предпочитано решение при нужда от малки температурни разлики, компактни единици, серийно производство и ефективен фазов преход.


 
От друга страна, тръбните апарати могат да предложат наистина ефективни решения за приложения с пара.

Кожухотръбни топлообменници JAD

 
JAD и другите тръбни топлообменници от продуктовата гама на Hexonic са проектирани да работят ефективно с пара при тежки и динамични условия. JAD в основата си е тръбен топлообменник, но със специален дизайн. Конструкцията на конвенционалните обемисти, тежки и изключително скъпи топлообменници е заменена от тръбно-спирална структура. Новата усъвършенствана технология дава възможност на Hexonic да подобри продуктовата си линия и да се утвърди като лидер в тръбните топлообменници за индустриални приложения с пара.

Специфичното при JAD е в тръбния сноп и местата на присъединяване. Тръбният сноп е с формата на спирала, което увеличава топлообменната повърхност, ефективността на топлообмен и способността за самопочистване, благодарение на турбулентния поток.


 
С тази технология е възможен дори фазов преход, свързан с термопомпи и охлаждане. Едно от най-новите приложения, предлагано от производителя, е термопомпа, работеща със сондажни води без междинен топлообменник. Също така, благодарение на напълно заварената конструкция и използването на материали от неръждаема стомана като AISI 316L, е възможно директно охлаждане или нагряване на агресивни среди. Компактният размер, високата надеждност и конкурентната цена осигуряват ключови предимства на JAD пред пластинчатите топлообменници.

Продуктовата линия DNA

 
Друг усъвършенстван тръбен продукт, работещ перфектно с пара, са топлообменниците от серията DNA. Технологията е патентована от Hexonic и включва иновативния дизайн на профила на тръбния сноп. Тя осигурява увеличена площ за топлообмен и ниски падове на налягането. DNA апаратите работят с пара в корпуса, което позволява съществено увеличаване на обема на парата. Друго предимство на предлаганата гама е възможността за многоходови селекции и избор на различни материали. Всичко това утвърждава DNA като лидер в индустриалния сегмент на ОВК приложения.
 
Всички тръбни и споени топлообменници на Hexonic са достъпни в софтуерното приложение за избор CAIRO, което позволява различни симулации с цел намиране на най-доброто възможно решение.

 

 

 

 

 

 

 

Hexonic

Na Hurce 1041/2, Praha 6, 16100, Czech Republic
Мобилен тел: +359 878 168 202
Факс: +420 241 440 966
lstoyanov@hexonic.com
http://топлообменник.bg

     
Източник: Hexonic

Ключови думи: Hexonic   Хексоник   JAD   DNA   топлообменници  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...