HVAC Bulgaria  

В Смолян подмениха отоплителните уреди на 2456 домакинства по европейски проект

04.01.2024   |   Начало»Проекти

На заключителна пресконференция бяха отчетени резултатите по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян", съобщават от Областния информационен център - Смолян (ОИЦ).

Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че това е един от най-значимите проекти на общината през последните години и допълни: "В резултат на изпълнението му е намалено замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Имаме по-устойчиво отопление, по-висока енергийна ефективност и смятам, че със следващия проект ще постигнем всички нормативни изисквания и ще понижим още нивата на ФПЧ."

Над 4000 са подадените заявления от домакинства за подмяна на горивната база. След оценка по определени критерии са одобрени 2456 домакинства, а монтираните уреди на пелети, котли и климатици са 4336, информира ръководителят на проекта инж. Хамди Моллов. В редица домакинства са монтирани до три климатика. Той представи данни за реализацията и постигнатите резултати. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на въздуха чрез подмяна на неефективни отоплителни уреди с ефективни.

Финансиране

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." (ОПОС), съфинансирана от ЕС чрез Kохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност е 10 775 156,66 лв., от която европейското финансиране е 9 158 883,16 лв., а националното - 1 616 273,50 лв. В тази сума са включени и допълнителни средства, за да бъдат обхванати и домакинствата от селата, поясняват от ОИЦ - Смолян.

Изпълнени дейности

Проектът е реализиран на два етапа. Извършено е социологическо проучване за нагласите на населението. То е проведено през месеците октомври и ноември 2020 г. чрез пряко полустандартизирано интервю с представител на домакинството на възраст над 18 г. Реализирани са общо 4165 анкети, от които 4015 в гр. Смолян, 80 в с. Момчиловци и 70 в с. Смилян.

Разработена е актуална електронна географска карта. Разкрит е и поддържан зелен телефон, който все още е активен. Изготвен е анализ за видовете отопление по квартали, който обхваща всички части на града. За районите с отчетени най-високи нива на замърсяване е даден приоритет при кандидатстването, разясни инж. Моллов.

В рамките на проекта е разработена визия, представяща подхода за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво.

Очаква се положителният резултат от изпълнението на проекта да бъде оценен след една година работа с пълния обем на подменените уреди.

Прием на заявления по втори проект

По програмата се предвижда подмяна на уредите на още 2000 домакинства. Срокът за прием на заявления по новия проект е до 1 март 2024 г. и досега има подадени около 1000 заявления. От тях около 80% са на домакинства от Смолян, а останалите са от селата в община Смолян. Реализацията на втория проект ще включва и термопомпи при подмяна на уредите, се казва още в съобщението.

     
Източник: ОИЦ - Смолян

Ключови думи: ОИЦ - Смолян   ОПОС   отоплителни уреди   устойчивост   качество на атмосферния въздух  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...