HVAC Bulgaria  

Messe Berlin извършва мащабна модернизация на топлоснабдяването на изложбените площи

21.06.2024   |   Начало»Новини

Строителните дейности за модернизация на отоплението и охлаждането на берлинския експоцентър са в разгара си, съобщават от Messe Berlin. Проектът се изпълнява съвместно с енергийната компания E.ON и нейното дъщерно дружество в Берлин BTB.

С площ от около 190 000 m² панаирът е един от най-големите в Германия. Общо 26 зали, както и многофункционалните палати CityCube Berlin, hub27 и Palais am Funkturm се нуждаят от отопление и охлаждане през цялата година, в зависимост от провежданите събития.

Реконструкцията на изложбения център е най-мащабната от пускането му в експлоатация през 1996 г. По план строителният проект трябва да бъде завършен през 2025 г., след което се предвижда сключване на договор за доставка на енергия за 15 години, който ще позволи на Messe Berlin да се възползва от стабилни цени и предвидимост на доставките.

Устойчив енергиен микс

Messe Berlin разчита на по-нови, ултрамодерни системи за своето охлаждане, които да осигурят климатизация на площите по ефективен и екологичен начин. За топлоснабдяването ще бъдат комбинирани различни източници на топлина, като по този начин ще се постигнат значителни икономии на енергия, намаляване на въглеродните емисии и на разходите.

"Устойчивото енергоснабдяване е решаващ фактор за работата на нашия обект, както от икономическа, така и от екологична гледна точка. С енергийния преход ние се фокусираме върху опазващо климата и околната среда комбинирано производство на топлинна и електроенергия, допълнено от възобновяеми фотоволтаични енергийни източници. Берлин си е поставил за цел да стане неутрален по отношение на климата до 2045 г. С нашия ангажимент искаме да допринесем за постигането на тази цел", обяснява д-р Марио Тобиас, главен изпълнителен директор на Messe Berlin.

Компоненти на системата

Котелна инсталация на пелети

Нова котелна инсталация на дървесни пелети ще осигури голяма част от съществуващото топлоснабдяване на природен газ и нафта. След завършване на строителните работи най-малко 50% от топлината ще се генерира от възобновяема енергия по въглеродно неутрален начин. Екологичното и високоефективно комбинирано производство на топлинна и електроенергия ще произвежда 25% от топлоенергията. Други 25% ще продължат да се генерират конвенционално за покриване на пиковите натоварвания.

Модерни чилъри

Четири нови охлаждащи агрегата с екологично чисти хладилни агенти и ресурсоспестяваща технология за повторно охлаждане вече се използват за нуждите на охлаждане. В допълнение, всяка генерирана отпадна топлина се използва за охлаждане. Новите чилъри работят с до 40% по-ефективно от конвенционалните електрически задвижвани охладители с винтови компресори и десет пъти по-ефективни от термично задвижваните чилъри (абсорбери). Двете мерки заедно ще спестят общо 5400 t въглеродни емисии годишно. 

Покривна фотоволтаична система

Съвместно с Berliner Stadtwerke от септември 2023 г. се строи нова фотоволтаична система, разположена на покривите на изложбения център. Общо около 8,5 MW ще бъдат инсталирани на 20 покрива до края на 2024 г., с което съоръжението ще бъде най-голямото по рода си в Берлин и една от най-големите покривни фотоволтаични системи в Германия.

Площта на системата е около 50 000 m² и ще генерира около 7,3 GWh зелена електроенергия годишно, съответстваща приблизително на потреблението на 3600 двучленни домакинства. Около 80% от енергията се очаква да бъдат използвани на самия обект, включително за охлаждане и отопление, а 20% могат да бъдат подавани в електроенергийната мрежа.

След включването фотоволтаичната централа ще има централна роля в енергийния микс на Messe Berlin. Произведената зелена електроенергия ще намали емисиите на CO2 с близо 2900 t годишно.

     
Източник: Messe Berlin

Ключови думи: Messe Berlin   ОВК инсталации   чилъри   отпадна топлина   устойчивост  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...