HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Стъкленият куб в Гайс е най-ефективният център за данни благодарение на иновативно охлаждане

Комбинация от адиабатно и свободно охлаждане (free cooling) стоят в основата на най-икономичното и ефективно решение за охладител в "най-зеления" център за данни в Швейцария, а може би и в Европа, разположен в подножието на Алпите, в село Гайс.

Оценката е напълно заслужена, тъй като разработената от Hoval охладителна система е с коефициентът PUE 1,15, което е далеч под средното за центровете за данни. PUE е коефициент за ефективност на енергийното потребление и се изчислява като отношение на общото потребление на енергия спрямо потреблението на енергия на сървърните шкафове.

Решение за охлаждане и осигуряване на електроенергия

Центърът за данни Rechenzentrum Ostschweiz е сертифициран до ниво IV, постигайки най-високия стандарт за достъпност от 99,998%. Разположен на 2 етажа с по 450 m2 площ, в него се побират 2 х 150 сървърни шкафа.

Местоположението на центъра е прецизно избрано. Гайс е разположено на 919 m надморска височина, а климатичните условия на района са идеалното място за център за данни. Индиректното свободно охлаждане  с високоефективен топлообменник използва енергията на външния пресен въздух за охлаждане, а в допълнение с адиабатното охлаждане се постигат мощности, достатъчни за охлаждането на сървърните помещения с минимални разходи, защото не е необходимо механично охлаждане.

Охладителната система ServeCool на Hoval е специално разработена за най-икономично охлаждане на центрове за данни чрез използване на енергията на въздуха и водата, без да е необходимо да се ползват компресори за охлаждане.

Адиабатното охлаждане използва вода, която се впръсква в пресния въздух. По този начин се използва свойството на влагата да поглъща топлината от въздуха, за да понижи температурата му.

Устойчиво решение с дъждовна вода и специален тоблообменник

За адиабатното охлаждане в сървърния център се използва събраната дъждовна вода, а за свободното охлаждане  - високоефективен пластинчат топлообменник, разположен в сърцето на системата.

Топлообменникът е разработен специално за ServeCool. С дължина от 1,20 m този тип пластинчати топлообменници са едни от най-големите, произведени от Hoval Enventus. Размерът позволява по-висока от средната степен на оползотворяване на топлината. Общата повърхност на тези високоефективни пластинчати топлообменници достига 1200 m2.

Тъй като външният и отработеният въздух преминават отделно през топлообменника (без да се смесват), нито прахът, нито влагата могат да проникнат във високочувствителните зони на центъра, а това е важно за безпроблемната работа на сървърните машини.

Макар и 8 на брой, климатичните модули ServeCool, разположени на един етаж, не изискват повече пространство от конвенционалните решения благодарение на компактната си модулна структура. Друго предимство е, че не са необходими въздуховодни трасета за охлаждане на помещенията. Системата използва топли и студени коридори, за да постигне най-добро охлаждане на сървърните помещения.

Напълно безплатна електроенергия за цялата сграда

Поразителният "стъклен куб" в Гайс използва фотоволтаична система – високоефективните соларни панели са разположени върху покрива и четирите външни стени. По този начин с оползотворяването на слънчевата енергия се покрива дори пиковата необходимост от електрическа мощност за сградата и системите.

Отпадната топлина от охлаждането на сървърния център, която е около 1,5 милиона kWh, се използва от близката мандра за подпомагане на процеса за пастьоризиране на млякото, както и за отопление на сградата.

Научете повече тук.

 

 

 

 

Ховал ЕООД

1407 София, ул. Борис Руменов 9
Тел.: 0700 20 755
office.bg@hoval.com
http://www.hoval.bg

     
Източник: Hoval

Ключови думи: Hoval   Ховал   ServeCool   охлаждане на центрове за данни   адиабатно охлаждане   пластничати топлообменници  

Област: ОВК  

Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...