HVAC Bulgaria  

Предстои форум на заинтересованите страни по Плана за ускорено внедряване на термопомпи в ЕС

29.09.2023   |   Начало»Проекти

На 9 октомври 2023 г. от 10:45 ч. българско време ще се проведе форум на заинтересованите страни по План за действие за ускорено внедряване на термопомпи в Европейския съюз. Събитието се организира в хибриден формат от Европейската комисия и е четвъртата поред заключителна среща за фокусиран обмен и дискусия относно предложения за обсъждане на документа, съобщават от ЕК.

Широкото внедряване на термопомпи е от основно значение за прехода към чиста енергия и за постигане на въглеродна неутралност в съответствие с целите, определени в Европейския зелен пакт. То ще има важна роля с оглед декарбонизацията в отоплението на сгради и осигуряване на замяна на котлите, работещи на изкопаеми горива.

Като част от своята стратегия за консултации със заинтересованите страни, от страна на Европейската комисия бяха организирани допитване и обществени консултации, резултатите от които могат да се видят на портала на инициативата тук.

Хибридното събитие на 9 октомври ще се фокусира върху рамковите условия и управленски мерки на европейско, национално, регионално и местно ниво, които ще подкрепят изпълнението на формулираните в плана цели.

Повече за Плана

Използването на ефективни термопомпи в сградите, индустрията и локалните топлинни мрежи ще играе ключова роля за намаляване на парниковите газове и постигане на целите на Зелената сделка и REPowerEU.

Планът за действие за ускоряване на внедряването на термопомпи в ЕС дефинира 4 основни направления на действие:

  • Партньорство между ЕК, страните от ЕС и сектора;
  • Комуникация с всички заинтересовани групи и партньорство за повишаване на уменията за пускане в експлоатация на термопомпи;
  • Законодателство (екодизайн и енергийно етикетиране);
  • Осигуряване на достъпно финансиране.

Предвижда се подготвяният план за действие да бъде приет под формата на стратегически документ към края на 2023 г., като в него ще се съдържат конкретни мерки за преодоляване на пречките и засилване на подкрепящите фактори за по-бързо внедряване на термопомпи в ЕС.

За подробности и регистрация вижте тук.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   термопомпи   енергиен преход   REPowerEU  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...