HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Основни стъпки при проектиране на соларни инсталации от Hoval

Експертите от Hoval синтезираха няколко основни стъпки за най-оптимално оразмеряване на соларна инсталация. Те разясняват, как правилно да се изчисли необходимата площ на соларните полета, водния обем, как да бъде избрана големината на разширителен съд за затопляне на битова гореща вода, как да се подпомогне отоплителната инсталация, както и как да се изчисли необходимата площ на колекторното поле за затопляне на басейн.

Относно избирането на най-ефективните ориентация и наклон на соларните панели експертите обясняват, че 100% от капацитета е посока юг и наклон 45°. При вертикално монтирани колектори - посока изток, ще бъдат получени 60% от капацитета им, което означава, че за да се осигури необходимата слънчева енергия, ще бъде необходимо завишаване на площта на колекторите. От Hoval уточняват, че в планинските райони слънчевите панели не трябва да бъдат покрити със сняг за дълъг период от време. Трябва да се монтират с наклон най-малко 45° без задържане на сняг отдолу на панела.

Соларната енергия може да се използва и за подпомагане на отоплението, в зависимост от местоположението на сградата, ориентацията на колекторите и техния наклон. Hoval представя няколко примерни схеми за свързване на система с газов котел и буферен съд - след соларното поле, трябва да бъде осигурена топлообменна станция, като например TransTherm Solar, както и трипътен вентил, който извършва превключването между бойлер и буфер. Загряването на бойлера се настройва с приоритет, след като бойлерът е загрят, енергията се пренасочва към затопляне на буферния съд.

Стоящи котли с голям вграден воден обем, каквито са UltraGas, са изключително подходящи и за директно включване на соларната енергия в котела, без необходимост от външен буфер. В този случай загретият воден обем, намиращ се в котела, се използа отново и това може да бъде или за отоплителната система, или за битовата гореща вода.

Цялата статия на Hoval може да откриете тук.

     
Източник: Hoval

Ключови думи: Ховал   Hoval   соларни панели  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...