HVAC Bulgaria  

Вентилаторите и Директива ErP 2013 и ErP 2015 - 22.03.2013

22.03.2013   |   Начало»Бизнес
 

През 2013 г. в България, като страна членка на Европейския съюз, бе въведена нова директива за енергийните продукти (Energy-related Products – ErP). Тази директива бе гласувана от Европейския парламент през 2009г. Обхващайки всичките изисквания за вентилатори, двигатели и мотори с електрическа мощност от 125 W до 500 kW, новите стандарти за енергийна ефективност на вентилатори въвеждат използването на 30% по-ефективни вентилатори и съответно нови по-ефективни двигатели. Регулацията ще има и втори етап през 2015, когато нормите ще бъдат дори по-строги.

Новите норми се въвеждат, за да подпомогнат задълженията на държавите от ЕС при изпълнение на протокола от Киото от 1997г. Директивата е приложена за множество продукти използващи ел.енергия, като хладилници, телевизори, перални и миялни машини, климатични апарати. Всичките компоненти в тези уреди са изпитани и продуктите получават енергиен паспорт (сертификат).

Директивата ще бъде въведена на два етапа – ErP 2013 и ErP 2015. Вентилаторите се разглеждат не като едно съоръжение, а като съвкупост от перка/турбина и двигател. Това дава възможност на производителите, освен чрез подмяна на двигателите с по-ефективни, да намалят консумацията на ел. енергия и чрез подобряване на конструкцията на перката или турбината. Директивата обхваща вентилатори с директно куплирани двигатели и такива, задвижвани чрез ремъчна предавка.

Съгласно ErP 2013 и 2015,  вентилатори, които не покриват минималните критерии за ефективност, няма да могат да се продават в Европа след влизане в сила на директивата. Тази забрана включва не само вентилаторите като самостоятелни съоръжения, но и всякакво оборудване, в което те се вграждат, в това число  климатични камери, енергоспестяващи вентилационни съоръжения, и др.


Кои вентилатори обхваща директивата?
ErP директивата обхваща аксиалните, центробежни (с напред и назад обърнати лопатки на турбината), тангенциалните вентилатори и всички останали с електрическа мощност между 125W и 500kW. Вентилаторите са разделени в категории, спрямо тяхната работа и ефективност. Всеки един вентилатор трябва има нова графика с данните за ел. консумация и как постига необходимата енергийна ефективност според стандарт ErP 2013 или ErP 2015. Директивата не обхваща взривозащитените вентилатори EX – “ATEX”.


Как се изчислява ефективността?
Енергийната ефективност на всеки вентилатор се изчислява на база на отношението между електрическа мощност и мощността по въздух.

Промените в тази директива ще засегнат всички производители на вентилатори в световен мащаб. Процесът на производство и новите технологии, налагат подмяна на  производственото оборудване, като всичко това съвсем ествествено ще доведе до повишаване на цените на крайните продукти. Всички големи производители в Европа вече започнаха работа по промяна на АС двигателите си, а също така започна и все по-честата употреба на електронно комутирани DC двигатели – т.нар. ЕС двигатели.

В тази връзка, фирма ТАНГРА иска да предупреди своите клиенти, че центробежните вентилаторите АРМ, АРТ, ТАМ и ТАТ ще претърпят увеличение на цената през месец април. Изравяването на българските и европейски норми по директива 2009/125/EC е задължително и тъй като продукти на фирма ТАНГРА се продават в повече от 15 европейски страни, ние трябва да се съобразим с тези изисквания.

     
Източник: Тангра

Ключови думи: Тангра   вентилатори   енергийна ефективност   ErP 2013   ErP 2015  

Област: Бизнес  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...