HVAC Bulgaria  

ОВК бизнесът следва световните тенденции в енергоспестяването

22.02.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Атанас Атанасов, управител на Ховал за България, споделя с читателите на сп. ТД Инсталации и HVAC-Bulgaria.com мнението си българския ОВК пазар, тенденциите в развитието му и представя технологиите на Ховал с приложение в спортни съоръжения, логистични и производствени сгради.

Г-н Атанасов, как изглежда българският ОВК пазар от позицията на натрупания опит на Ховал през последните две години?
Бих могъл да охарактеризирам ОВК пазара за последните няколко години като интересен, динамичен, жаден за нови технологии, но и несигурен. В момента всеки говори за енергийна ефективност, но малко знаят как да я постигнат и поради тази причина стари и нискоефективни технологии все още намират приложение в страната ни, въпреки че отдавна са забравени в останалата част на Европа. Като пример мога да дам все още плахите стъпки на проектанти и инсталатори в използването на кондензната технология при газовите котли над 100 kW. Масово се проектират и инсталират едноходови котли с КПД 87-91%, а кондензните с КПД 96-99% са рядко срещани. Подобна е и ситуацията в отоплителните системи: често се проектира еднотипно, с радиатори дори и за зали с височина от над 7 м, т. е. неефективно и енергоемко и в същото време скъпо.

Налагат ли се чести промени в политиката Ви с цел да отговорите на специфичното търсене на клиентите? Как пазарът възприема предлаганите от Вас енергийно ефективни решения?
Промяна в политиката не се налага, тъй като подходът към българския ОВК пазар е определен още в началото, при стартирането на компанията в България през 2011 г. Той е индивидуален и е функция на степента на разбиране и готовността на българския пазар за прилагане на енергоспестяващи и щадящи природата технологии. Поради това усилено работим в посоката за повишаване на познанията и информираността на всички партниращи си по инсталационната верига: инвеститор – проектант – инсталатор – оператор. За миналата календарна година сме провели 12 презентации пред проектанти и инсталатори в цялата страна, и мога да кажа, че се приеха с голям интерес. Тук е моментът да благодаря на нашия партньор КИИП, в лицето на доц. Банов, които активно ни съдействаха. За 2013-та сме планирали още няколко презентации, както и срещи и обучения на студенти по специалност Топлотехника в основните университети в страната.

В последните години активно се изграждат спортни съоръжения в цялата страна. Приложими ли са системите на Ховал за тях и какви параметри гарантират те?
Климатичните децентрализирани системи на Ховал са приложими в проектирането и изграждането на големи еднообемни сгради, каквито са и спортните съоръжения. В момента над 25 спортни зали се проектират или са в процес на изпълнение. В половината от тях присъстваме в проекта, при други сме в процес на одобрение.
Това, което се харесва на проектанти, инвеститори и изпълнители е, че ефективно могат да свалят топлия въздух от 5-25 м, като го контролират по вертикала, постигайки разлика в температурите от 1-2 0C на всеки 10 м, и обхващайки ефективна площ на един апарат от 1000 м2 при скорост на въздуха до 0,2 м/с. Вместо да бъде дистрибутиран през сложна въздуховодна мрежа, въздухът при децентрализираната система се подава и отвежда посредством няколко отделни апарати, които са равномерно разпределени върху покрива на залата. В допълнение към отоплението, децентрализираните климатични системи вентилират, охлаждат и рекуперират до 84% от топлината. Подаването на топло- /студоносител може да бъде както централизирано, така и децентрализирано.

Кои предлагани от Вас решения са подходящи за логистични и производствени сгради? Какви предимства дават те на клиентите Ви?
Логистичните сгради (халета) са също както и спортните зали големи еднообемни конструкции с над 10 м височина. Изискванията при тях не са толкова големи колкото при спортните зали, тъй като няма нужда от големи количества пресен въздух, както и изискуемите температури варират между 7-15 0C. Да се обхване един такъв голям обем, наситен със стелажи и да се поддържа постоянна температура, си е предизвикателство, с което децентрализираните системи на Ховал за климатизация се справят ефективно. Не случайно клиенти като Тишман, Пени Маркет, Баумакс и АББ ни се довериха през последните няколко години.

В каква посока виждате развитието на ОВК бизнеса у нас в краткосрочен план?
ОВК бизнесът в момента е най-бързо развиващият се сегмент в строителния бранш, гонейки световните тенденции в енергоспестяването и опазването на околната среда чрез щадящи природата решения. Аз виждам подобна тенденция и в България в краткосрочен план, но апелирам за по-голяма подкрепа чрез законови промени.
Ховал ще продължи и в близките години да обучава проектанти, инсталатори и архитекти в енергоефективните си системни решения и да следва мотото си – Отговорност за енергията и околната среда.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Ховал

Ключови думи: Ховал   ОВК   климатични системи   децентрализирани системи  

Област: Експертно  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...