HVAC Bulgaria  

Проверяват енергийните характеристики на 10 985 сгради

08.02.2013   |   Бизнес
 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергийната ефективност, с които в българското законодателство се транспонира директива на Европейския съюз. В законопроекта се пренасят разпоредбите на Директива 2010/31/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 2010 г. относно енергийните характеристики на сградите.

Директивата въвежда мерки, определящи изисквания за публичния сектор, както по отношение на реновирането на сградите в този сектор, така и по отношение прилагането на високи стандарти за енергийна ефективност при изграждането на сгради с близко до нулево потребление на енергия. Ще бъде изготвен Национален план за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия. Въвеждат се сертификати за проектни енергийни характеристики; енергийно сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради; създава се система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики и докладите от инспекциите.

Енергийното сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради за техните енергийни характеристики ще се извършва за всички сгради за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 500 м2, като от 9 юли 2015 г. посоченият праг за издаване на сертификат намалява на 250 м2.

При продажба или при отдаване под наем на сграда или на обособени части от сграда продавачът/наемодателят предоставя на купувача сертификата за енергийни характеристики на сградата. Предвижданата система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики ще подлага на проверка всички издадени сертификати за енергийни характеристики през съответната година. Ще се потърсят възможности за финансиране изпълнението на проектозакона със средства по европейските програми и/или други източници. Ще бъдат обследвани и сертифицирани 10 985 сгради.

     
Източник: parliament.bg; снимка: dreamstime.com

Ключови думи: енергийна ефективност   сгради   сертификати   Директива 2010/31/ЕС  

Област: Бизнес  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...