HVAC Bulgaria  

Техномашпрогрес изпълнява ОВК инсталациите в Парадайз център

Техномашпрогрес е изпълнител на системите по част ОВК в новостроящия се търговски комплекс Парадайз център. Системите включват тръбни мрежи по вътрешносградна инсталация, съоръжения на покрив и машинно помещение; доставка и монтаж на покривни климатични централи (Rooftops) за обработка на въздуха в общите части (пасажи) на търговския център; доставка и монтаж на климатични камери и изпълнение на тръбна мрежа за кинокомплекс Cinema city в търговския център.

Системата от тръбни мрежи се изпълнява основно за захранване с кондензаторна вода на D.X. термопомпени климатизатори (WSHP) с водно охлаждане/отопление и по-малка част за радиаторно отопление и въздушни завеси. Инсталацията е може би една от най-големите изпълнени до този момент в България за сгради от подобен род. Общата дължина на изпълнените трасета е около 30 000 метра.

Системата за климатизация на въздуха в общите части (пасажите) на търговския център се осъществява с покривни климатични централи (Rooftops). На обекта бяха доставени и монтирани 28 броя машини с общ капацитет за обработка на около 730 000 м3/час въздух.

Системата може условно да се раздели на Вътрешносградна инсталация и Инсталация в машинно помещение и около съоръжения и охладителни кули, изпълнена на покрива на сградата.


Вътрешносградна инсталация
Климатичната система за вътрешносградната инсталация за зони с магазини, забавления и хранене е на основата на подаване на кондензационна вода по затворен кръг 2-тръбна система към D.X термопомпени локални климатизатори с водно охлаждане (W.S.H.P). Тръбната мрежа е изпълнена от стоманени тръби на заварка. През лятото и преходните сезони топлината от магазините ще се отнема чрез водоохладителна кула със затворен контур, работеща на смес от вода и етилен гликол (“BRINE”). През зимата водата в кондензаторния кръг се загрява с топлообменник, който е свързан към топлозахранването от топлинния център.

D.X климатизаторите с водно охлаждане (W.S.H.P) в магазините могат да охлаждат или затоплят помещението по всяко време, в зависимост от потребността. Външните стълбища, тоалетните, сервизните помещения, техническите помещения, складовете, както и коридорите имат отделна отоплителна система с радиатори.

Топлозахранването на радиаторното отопление е на отделен клон със самостоятелна помпа от топлинния център на сградата. Тръбната мрежа е лъчева, изпълнена от черни газови тръби, топлинно изолирана. Обезвъздушаването е чрез автоматични щрангови обезвъздушители. Отоплителните тела са глидерни алуминиеви радиатори, окомплектовани с автоматични обезвъздушители.

Основните компоненти на тръбната мрежа, необходими за правилното функциониране на системата са спирателната и регулираща арматура. Доставчикът на арматурата е немската фирма Овентроп. С помощта на прецизната апаратура на Овентроп се извършват измервания и настройки на хидравликата на системата, която е основен фактор за прецизната работа на инсталацията. Специалисти от нашата фирма са преминали обучение в заводите на Овентроп и се справят успешно с поставените задачи.


Инсталацията в машинното помещение и около съоръженията на покрива
Изпълнени са над 1000 метра тръбопроводи по покрива и в инсталационна шахта с диаметър от DN250 до DN350 с необходимата спирателна и регулираща арматура около съоръженията на покрива и в машинното помещения, а именно: охладителни кули, водогрейни котли, помпи, топлообменници и други.


Система за климатизация на въздуха в общите части на търговския център
Климатичната система за тези зони е на основата на автономни покривни централи Rooftop, с клапа за снабдяване с пресен въздух 0-100%. Покривните централи са изпълнени с охладителна секция на директно изпарение и отоплителна секция на газ. На обекта сме доставили покривни централи на фирмата „TRANE”, селектирани и съгласувани със специалистите от представителя им за България – фирма Ковес.
Покривните централи работят на повече от 30% пресен въздух cамо в случаите, в които параметрите на външния въздух позволяват режим „свободно охлаждане”. И в този случай компресорно-кондензаторния блок, вграден в покривната централа е изключен автоматично и вентилите на отоплителните секции са затворени.
Осигурено е подаване на санитарното количество пресен въздух, както и работа на климатичните централи на 100 % пресен въздух за икономично охлаждане през преходните сезони. Пресният въздух се филтрира, затопля се през зимата, охлажда се през лятото и се подава в помещенията.


Предизвикателства при реализацията на проекта
Предизвикателствата при реализацията на проекта бяха много и най разнообразни. Основните и най-съществени за успешната реализация на проекта бяха следните:
• Работното проектиране, което беше възложено на изпълнителите на отделните инсталации и бързата реализация на промените в проекта – при изпълнението на обекти от подобен род е много важно бързо и гъвкаво да се удовлетворят изискванията на многобройните наематели на търговските площи. От огромно значение за гладкото изпълнение на монтажните работи на фаза работно проектиране бе да се извърши прецизно съгласуване на проектите по всички инсталации.
• Съгласуване и одобряване на заложените в проекта машини и съоръжения, чрез направа на избор, селекции и симулации. Както е известно една такава процедура е винаги много тежка, така че трябваше максимално бързо и компетентно да се реагира с необходимата документация и мостри, за да се стигне до приключване на процедурите в срок.
• Осигуряване на необходимите спомагателни съоръжения и механизация за бързото, безаварийно и не на последно място безопасно изпълнение на монтажните работи, което е особено важно при изпълнението на обекти от подобен род. Нашата фирма разполага с голям парк от механизация, необходима за тези дейности, което ни прави в голяма степен независими от механизацията на строителя на обекта.
В заключение искам да отбележа, че с оглед обема на работа и предизвикателствата, възникнали по време на изпълнението, една фирма изпълнител трябва да разполага с необходимата структура от инженерно-технически персонал, собствени работници, както и оборотни средства, за да се справи бързо, компетентно и качествено с подобни обекти.

инж. Лилян Мавров, проектов ръководител ОВК на Техномашпрогрес

     
Източник: Техномашпрогрес

Ключови думи: Техномашпрогрес   ОВК   Парадайз център   тръбни мрежи   термопомпени климатизатори  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...