HVAC Bulgaria  

Ефективните инверторни технологии се наложиха с по-високата си производителност

02.11.2012   |   Експертно
 

В специално интервю за HVAC-Bulgaria.com и сп. ТД Инсталации мениджърът Продажби на климатична техника за България и Македония в LG Electronics Петър Митев представя спецификите на българския пазар на климатична техника, тенденциите в потребителското търсене и основните бъдещи предизвикателства пред компанията.

Уважаеми г-н Митев, представете накратко себе си и длъжността, която заемате в структурата на LG Electronics.
В българския офис на компанията LG Electronics съм от отварянето на търговското представителство през 2006 г., като опитът ми в областта на инсталацията, сервиза и продажбите на климатична техника и енергийни решения е повече от 15 години. Функциите ми в компанията като мениджър Продажби за България и Македония не са свързани само с реализирането на продуктите, но и с представянето и въвеждането на най-новите технологии в областта на енергийните и екологични решения и климатичните инсталации за битови и промишлени нужди. Фокусирам се също така и върху цялостните и енергоспестяващи продуктови решения като LED осветление и фотоволтаични системи.


Компанията отбелязва ръст в продажбите на битова климатизация на годишна база. На какво се дължи този факт?
Търсенето на енергоспестяващи продукти определя основните насоки в развитието на компанията и предлаганите модели. Именно на това се дължат повишеният интерес и ръстът в продажбите на битовата климатизация.
Не е тайна, че през последните 5 години компанията инвестира милиони в областта на енергийните решения и вече е лидер в предлагането на иновативни и енергоспестяващи продукти. LG Еlectronics направи по-достъпни за масовия потребител на битова климатизация високотехнологичните климатичните инверторни решения, които допреди няколко години се предлагаха само в промишлената и по-прецизната климатизация. Освен познатите високоефективни сплит системи, достигащи коефициент на трансформация (COP) 5.6, на пазара се предлагат и цялосни решения за отопление, охлаждане и подгряване на вода за битови нужди – термо-помпени системи THERMA V.


Кои са най-предпочитаните продукти и на какво отдавате повишения интерес именно към тях? Наблюдава ли се конкретна тенденция в търсенето - например афинитет към енергийно ефективни решения?
С повишаване цените на горивата и електроенергията, масовият потребител все повече обръща внимание на продуктите, които биха му спестили една немалка част от семейния бюджет, а именно енергоспестяващите решения. Българският потребител е достатъчно грамотен и понятия като COP, Клас А, А+ и АА не са само етикети върху продуктите, а нещо, на което се обръща все по-голямо внимание. В областта на климатичната техника ефективните инверторни технологии, въпреки по-високата си цена, вече изместиха от пазара конвенционалните решения и се наложиха с по-високата си производителност и намалените екплоатационни разходи. Наблюдава се ръст в търсенето на инверторни климатици. Той достига своя пик през есента, когато е началото на отоплителния сезон, но тенденцията вече се запазва целогодишно. От следващата година предлагането на конвенционални системи ще е ограничено и от новите правила за енергийна ефективност и клас на климатичните системи, въведени от Европейския съюз.


Как изглежда българският пазар на климатична техника към есента на 2012-та? В кои специфики се различава от македонския.
Мога да твърдя, че българският пазар е един от най-претенциозните по отношение на предлагането и потреблението на нови продукти. Това се определя не само от по-взискателния и по-придирчив потребител, търсещ най-новото и най-доброто, но и от факта, че есента е началото на отоплителния сезон, а това е свързано с допълнителни разходи. Екологичните изисквания и забраните, които са наложени в ЕС, също определят предлагането на по-високоефективни продукти.
На македонския пазар търсенето на инверторни климатици нараства и следва нормалния тренд, но когато европейските изисквания не са в сила, предлагането на по-евтини неинверторни системи е все още голямо. Друг фактор са високите мита, наложени за някои продукти, което ограничава и предлагането им.


Какви са основните предизвикателства пред LG и какви технологични иновации да очакват Вашите клиенти в краткосрочен план?
Като предизвикателство пред компанията е повишеното търсене на все по-ефективни решения и прилагнето им не само в промишлената климатизация, но и в битовите климатици, запазването на най-високо качество на все по-достъпна цена.
Инвестициите в развитието на следващо поколение климатични системи и цялостни енергийни решения са насочени към възобновяемите енергоизточници и тяхното съхранение и опазване. Основен приоритет на LG е задоволяване нарастващите нужди и изисквания на потребителите за все по-високо качество на достъпна цена.

     
Източник: LG

Ключови думи: LG   ОВК   климатици   термо-помпени системи   THERMA V  

Област: Експертно  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...