HVAC Bulgaria  

Системите въздух-вода ще играят водеща роля на българския ОВК пазар

21.09.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Интервю с Марин Недков, регионален мениджър ТРОКС Австрия – представителство София

Г-н Недков, бихте ли представили дейността на фирма ТРОКС на българския пазар?
Трокс е технологичен лидер в разработването, производството и маркетинга на компоненти и системи за климатизация и вентилация. Компанията предлага цялостен пакет от части и системи за централизирана и децентрализирана климатизация и вентилация, както и технологии за охлаждане. Широкото ни продуктово портфолио започва от технологии за хоризонтално подаване на въздуха и стига до противопожарна защита, филтри и резервни части. Ние използваме нашата компетентност за постоянна оптимизация на продуктите, процесите и услугите, които предлагаме.


Кои са най-актуалните продукти в портфолиото ви?
С последната си продуктова програма Evolution X, която представихме на изложението ISH миналата година, ТРОКС демонстрира иновативността си. Тя е резултат от продължителното развитие, основано на нови материали и иновативността ни като технологичен лидер. ТРОКС е компания, която е претърпяла развитието си от производител на компоненти и системи до доставчик на цялостни решения в областта на климатизацията. Особено пробивът на компанията в обработката на висококачествени материали носи редица пазарни предимства и улеснения за клиентите по отношение на транспортирането на някои продукти, което се приема доста добре.
Едно от предимствата на програмата Evolution X е многофункционалният активен охлаждащ конвектор SMART BEAM, проектиран заедно с международно известния проектант и дизайнер Хади Техерани. Целта е да се интегрират нашите климатични компоненти в тавана, подобно на осветителните тела, високоговорителите, спринклерите и димните детектори, така че да образуват цялостна картина в естетично отношение.
Иновативният външен вид на завихрящите дифузори TROX XARTO осигурява на консултантите по интериорен дизайн широки възможности за изискан дизайн, така че всяка идея на практика може да бъде осъществена. Но XARTO гарантира и потоци с голям обем при сравнително ниско ниво на шум и отличен комфорт като резултат от ниската скорост на въздуха и ниските температурни разлики в работната зона.
Завихрящите дифузори TROX AIRNAMIC са резултат от продължителна развойна дейност, основана на нови материали. Иновативната геометрия на ламелите на вентилационните решетки е изработена от висококачествен ABS и осигурява изключително тих въздушен разряд с оптимално завъртане. Благодарение на триизмерните ламели е възможно достигането на ниско ниво на шума и високи дебити. Гъвкавите вентилационни кутии FLEXTRO се характеризират с новаторски дизайн, който съчетава аеродинамичната функционалност и лесното боравене с тях по най-добрия начин. Но системата Evolution X покрива също и новостите в областта на контрола на звука и пожарната безопасност.


От колко време оперирате на българския пазар?
ТРОКС Австрия е основана през 1963 г. и действа като регионален център за Централна и Източна Европа. Освен в Австрия, компанията е представена още и в Полша, Чехия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния, както и в Словения и Словакия благодарение на надеждни партньори. ТРОКС в България, със силните си австрийски корени, има задълбочен опит във вентилацията и климатизацията. От 1992 до 2005 г. ТРОКС бе представена на местния пазар от компанията Недков Импорт-Експорт, а след това откри свое представителство в София.


В каква посока виждате развитието на българския ОВК пазар?
Системите въздух-вода, съвместими с изискванията за енергийна ефективност и продуктите за пожарна безопасност, ще бъдат основни играчи на българския ОВК пазар през следващите няколко години. Местният пазар, за разлика от немския, беше сериозно засегнат от икономическата криза. Благодарение на енергийно ефективната перспектива, съществува тенденция на устойчив ръст на сградите, които ще бъдат оборудвани със системи за топлинно възстановяване.


Системите въздух-вода са обект на повишен интерес от страна на ОВК проектанти, инсталатори и инвеститори. Освен това броят сгради, сертифицирани по европейските стандарти за енергийна ефективност, нараства непрекъснато. Също така изискванията за пожарна безопасност и все по-стриктните европейски правила печелят все по-голямо значение на пазара. Очакваме активизация в ценовата война на продуктите за конвенционалната вентилация (т. е. решетки и дифузори). Ето защо ТРОКС ще се фокусира все повече върху дейности свързани с комплексни обекти. Според нас успехът в бъдеще се основава на изграждането и контрола на партньорските взаимоотношения между клиенти и бизнес, особено отношенията с проектанти и инвеститори, като сме готови да им предложим изцяло експертен съвет, основан на дългогодишния ни опит.

     
Източник: Технологичен дом; снимка: Трокс

Ключови думи: Трокс   Марин Недков   ОВК   завихрящи дифузори   Evolution X   централизирана климатизация  

Област: Експертно  

Подобни статии
HEXONIC
Стико БГ

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...