HVAC Bulgaria  

Мерки за повишаване на енергийната ефективност в системите за вентилация и климатизация

10.08.2012   |   Експертно
 

инж. Юлий Армянов, управител на Тангра-АВ

Интересът към енергоефективни или енергоспестяващи системи следва кривата на повишение на цените на първичните енергоизточници. Нещо повече, в последните около 20 години все по-убедително се доказва, че засиленото енергопотребление влияе неблагоприятно върху околната среда и води до климатични изменения. По тези причини, Европейският съюз, създаде програма, имаща за цел до 2020 година да се постигне намаляване емисиите на парникови газове с 20%, добив на 20% от енергията от ВЕИ и увеличаване на енергийната ефективност с 20%.

Системите за вентилация, климатизация и отопление са изключително голям консуматор на енергия за отопление през зимата, за охлаждане през лятото и за целогодишно проветряване (вентилиране). Разходите за отопление, вентилация и климатизация в търговски и обществени сгради е 42%, а в жилищните сгради е 56% от общото енергопотребление. Според изследване на енергийното представяне на сградите в ЕС от 2002г., те консумират 40% от тоталната енергия използвана в Европейския съюз. (ЕPBD 2002, REHVA journal).

Клиенти, монтирали високоефективни термопомени инсталации получават обратно до 55% от направеното капитално вложение
Следвайки директивата на ЕС, много страни създадоха подходяща нормативна база и финансови стимули за енергоефективни системи за ОВК. Рекуперацията на енергията от изхвърляния въздух от пожелателно е превърнато в задължително мероприятие.
Клиенти, монтирали високоефективни термопомени инсталации (АА, СОР> 3.5 – 3.8), получават обратно до 55% от направеното капитално вложение (Legge Finanziaria 2008, Art. 1,347 Law No 296 of 27 December 2006). Подобни мерки у нас са все още предстоящи!
Независимо от липсата на стриктна нормативна уредба и бонуси, с радост отбелязвам, че българските проектанти, инсталатори и най-важното – крайни клиенти, обръщат все по-сериозно внимание на енергоефективните системи за ОВК. Причината е очевидна. Енергоефективните инсталации за вентилация, климатизация и отопление са икономически изгодни, здравословни и екологични.

Естествено всеки инвеститор би искал да вложи парите си по най-разумен начин, изграждайки своя обект. Ползите от добра топлинна изолация и плътни дограми (врати, прозорци) са безспорни и нормативно регламентирани. Една сграда с ниско енергопотребление, постепенно започва да прилича на „термос”, в който кафето е топло и след 12 часа. Единственият недостатък е, че в този „термос” живеем ние.

Добрият микроклимат има икономически ефект
Добрият микроклимат, температура, влажност и пресен въздух са предпоставки за работоспособност, ниска заболеваемост и дори и в това има икономически ефект.
Ще огранича разсъжденията си само върху инсталации за проветряване (вентилиране) по няколко причини. Първо, защото термопомпените инсталации са добре изследвани и рекламирани от световноизвестни производители. Второ, защото енергийните разходи за проветряване, често надвишават тези за отопление в съвременните сгради. Трето, защото нашата фирма има повече от 20 години опит, развитие и постижения в този сегмент.

Механичната вентилация с рекуперация на енергия е задължителна
Очевидно е, че новите сгради, които виждаме всеки ден не могат да бъдат проветрени с отваряне на прозорци. Механичната вентилация с рекуперация на енергия е задължителна. Безспорно, инвестицията за такива системи е по-висока, но се възвръща само за 1.5 - 2 години, на база спестена енергия. Има няколко основни фактора, които влияят върху срока на откупуване на капиталното вложение:
Климатични условия на района
Време на експлоатация (часове/годишно)
Цена на първичната енергия
Цена на оборудването
Разходи за поддръжка
Лихви върху кредит (ако инсталацията е изградена с кредит)
Финансови бонуси за енергоспестяване (ефективност)
Цена на вредни емисии
Пазарна стойност на обекта, като функция от заложените „екстри”

Идея за разходите по инсталацията, в зависимост от нейната ефективност може да получите от графиката. – схема 2

По обясними причини, капиталното вложение, често е водещо при вземане на решение и тук е необходимо да бъде внесена повече яснота.

Системите за възстановяване на топлина и студ във вентилационни и климатични инсталации могат да струват 0 лв
Съществува схващането, включително в много уважавани научни среди, че енергийният ефект от рекуперация през летния период е малък. В това има известна логика, защото часовете с температура над 25ºС в България не са много. Важното в случая е, че изчислявайки топлинния и особено хладилния център, проектанта калкулира необходимата енергия и на тази база избира съоръженията. Енергоспестяващите системи за вентилация и климатизация понижават цената на енергийния център (топлинен и студов) и по този начин се самоизплащат.

В последните години се наблюдава тенденция за повишаване ефективността на енергоспестяващите съоръжения. Тя се обославя от ръста в цените на енергоносителите и стремежа за покриване параметрите на програма 2020 на ЕС.
Промените в енергийната класификация на EUROVENT потвърждават горните твърдения.

Класификация на енергийната ефективност на климатични камери. – таблица 1

През 2008г. изискванията за ефективност са варирали в зависимост от дебита на обработвания въздух. За съжаление, понякога търговските похвати вземат връх над професионализма и днес могат да се намерят проспекти, демонстриращи ефективност над 95 %.

Новите продукти на Тангра също преследват повишена ефективност. Рекуперативната ни вентилация и климатизация, постигащи преди три/четири години енергоспестяване от 50 – 60% постепенно се трансформират. Новите съоръжения покриват клас А по цитираната горе класификация и постигат реална ефективност от 80% при изравнени въздушни потоци и без кондензация. Благодарение на доброто качество и конкурентна цена, все по-успешно изнасяме и продаваме тези съоръжения в повече от 10 европейски държави.

     
Източник: Тангра-АВ

Ключови думи: Тангра   ОВК   енергийна ефективност   рекуперация   климатични системи   вентилация  

Област: Експертно  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...