HVAC Bulgaria  

BMS система в разширението на завода Schneider Electric

В рамките на реализацията на разширението на завода за автоматични предпазители на Schneider Electric в Пловдив фирма Ню Систем проектира и изгради система за сградна автоматизация, която се явява естествено допълнение към съществуващата такава. Стартът на проекта бе даден на 15 февруари т. г. след подписване на договор между Schneider Electric и Ню Систем на стойност почти 60 000 евро и бе завършен в началото на месец май.

"Системата включва пет климатични камери, два вентилационни рекуперативни блока, смукателни вентилатори, топлинен и студов център, следене на осветителни кръгове, както и управление на система за студена вода за технологични нужди, с общ обем от 272 информационни точки", разказва инж. Владимир Лилов, ръководител отдел Реализация на проекти в Ню Систем.

"Част от нашата работа бе и участието ни в проектирането, изработването и доставката на табла автоматика, монтаж на полево оборудване, окабеляване пуск и настройки на цялата система допълва той.
По отношение на избора на конкретно оборудване, инж. Лилов коментира: "Оборудването е базирано на гамата на Schneider Electric, от една страна, за да се осъществи пълна съвместимост със съществуващата система, а от друга се налага от продуктовото ориентиране на клиента. Конкретният избор бе направен на базата на ОВК и електро проекти на фирма МИГ Инженеринг".

Ръководител отдел Реализация на проекти в Ню систем споделя, че в процеса на изграждане на системата са работили в тясна връзка с фирмите Шнайдер Електрик България като пряк възложител, както и с МИГ Инженеринг и Schneider Electric – Пловдив, в качеството си главен изпълнител и краен клиент.

"Системата обхваща различни по вид и функционалност помещения, които съответно водят със себе си и специфични изисквания", информира той. "Част от инстлациите обслужват самото производствено хале, където акцентът е предимно върху темпериране на помещението, както и отвеждането на топлина и отработени газове, свързани с производствения процес.

Друга част обслужва т. нар. "битови" помещения, т. е. столова, кафене, стаи за отдих, съблекални и т. н. Характерното за тези инсталации, е че управлението основно е базирано на наличието на СО2 в помещенията. Концентрацията на въглероден двуокис се следи от сензори и при преминаването на определена граница системата преминава изцяло на пресен въздух, когато нивото на СО2 е в допустимите норми, инсталацията работи на икономичен, рециркулационен режим. Трети тип инсталации обслужват 3 конферентни зали, в управлението на които е залегнал принципа на управление по "заетост". Т. е. системите се включват при получаване на сигнал от сензор за заетост (присъствие) в конкретното помещение. Системата за студена вода за технологични нужди служи за производство на студена вода нужна за охлаждането на част от машините в цеха и е свързна със строги технологични правила и изисквания”, дава детайли относно реализацията представителят на Ню Систем.

Предимства на BMS системата
Според инж. Лилов, основните предимства на BMS системата са от една страна, минимизиране на човешкия фактор, т. е. системата е напълно автоматизирана, което намалява нуждата от специализиран персонал по поддръжка, настройките и следенето на цялата система. От друга страна автоматизираното управление води до повишаване на енергийната ефективност на сградата, което пък гарантира намаляване на разхода енергия и пари за поддържане на комфорт.

Косвен ефект от добрия климат се явява и повишаването на производителността на персонала, който целогодишно работи в точно определени температурни граници в зоната на комфорта. „За енергийната ефективност допринасят и редица функции, вградени от нашите софтуерни инженери като:
- режим на нощно охлаждане;
- времеви програми за работа;
- рекупериране и рециркулиране на обработения въздух;
- включване по присъствие и т. н., категоричен е той.

В отговор на въпроса с какво се различава това изпълнение от BMS системата, внедрена в завода през 2007 година, инж. Лилов коментира: „Съществени разлики между изпълнението на двете системи няма, единствено придобития във времето опит ни помогна по-бързо и качествено да изпълним поставената задача”.

Включването на енергоефективни агрегати като рекуператори и рециркулация (които в първата част не бяха предвидени) значително ще подобри енергийната ефективност на сградата, уверен е инж. Владимир Лилов и допълва, че управлението по СО2, както и стартирането на определени системи по присъствие също значително ще редуцира експлоатационните разходи.

„Изборът на Ню Систем за изпълнител на BMS системата при разширението на завода бе естествено, тъй като с тях работихме при изграждането на производствените ни мощности преди няколко години. Тъй като нямаме никакви оплаквания, отново се спряхме на тях като изпълнител”, коментира инж. Бойко Стефанов, ръководител Безопасни условия на труд, околна среда и сграда в Schneider Electric.

“Това, на което държахме, бе възможността системата да бъде наблюдавана и контролирана от един компютър”, споделя той. „Това е възможно, тъй като монтираните датчици подават сигнали към BMS системата от всяка една инсталирана система – охлаждане, отопление, както и обслужването на технологични нужди в производството. Датчиците следят зададените параметри и са настроени така, че при минимално отклонение от тях, BMS системата спира инсталацията. Моите конкретни изисквания бяха свързани с въвеждането на системата Free Cooling, която позволява през нощта при падане на външните температури под тези в производственото хале, автоматичното спиране на системата на охлаждане и отварянето на аспирацията”, допълва инж. Стефанов.


По негови думи, благодарение на внедрената BMS система се повишава цялостната енергийна ефективност на завода и освен това се гарантира удобството един служител от своя компютър да може да наблюдава и отстранява възникнали проблеми.

Инж. Стефанов поставя тази реализация сред дейностите на компанията с оглед на постигането на глобалната цел за годишно намаляване на разходите с 4% във всеки завод и уточнява, че очакванията на компанията е конкретната инвестиция да се възвърне в рамките на 3 години.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимки: Ню Систем

Ключови думи: Ню Систем   Шнайдер Електрик   завод за автоматични предпазители   BMS система  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...