HVAC Bulgaria  

ИТА КОМ и Данфосс обновиха абонатните станции в студентски общежития на ТУ София

29.05.2012   |   Реализации
 

Съвместен проект на компаниите ИТА КОМ и Данфосс за обновяване на абонатни станции в студентски общежития на Технически университет в София доведе до 20% икономия чрез максимално усвояване на топлинната енергия. В стартираната през 2011 г. обществена поръчка за подмяна на 10 абонатни станции в общежитията на ТУ на първо място бе класирана фирма ИТА КОМ, дългогодишен търговски и сервизен партньор на Данфосс в областта на топлофикационната автоматизация.

Проектът за новите абонатни станции е разработен и изпълнен под ръководството на двамата управители на фирмата инж. Благо Гунев и инж. Веселин Бояджиев. Подмяната на физическите и морално остарели абонатни станции в студентските общежития стартира през месец февруари т.г., като в рамките на един месец всички станции бяха подменени. Наред с подмяната на станциите помещенията, в които те се намират, бяха напълно освежени, поставено беше ново осветление, подова замазка и др.

Проектът е изпълнен от фирма ИТА КОМ в пряко сътрудничество с направление Топлофикационна автоматика на фирма Данфос в България. В проекта участва и фирма Евросис, която осигури комуникационните и програмните модули на системата SCADA - INFOSYS`12 за дистанционно управление и контрол чрез комуникации GPRS в GSM среда.

"Новите контролери на Данфосс ECL Comfort 210, които бяха използвани в проекта, със своето ноу-хау в регулирането на топлоподаването и вградения Modbus, направиха възможно от операторските станции, разположени в ТУ и в офиса на ИТА КОМ, да се извършва непрекъснат дистанционен контрол на работата на абонатните станции през интернет. Това дава възможност за максимално оптимизиране на работата на абонатните станции, включително и чрез заложените аларми за аварийни ситуации", заявиха от компанията.

"При компановането на новите абонатни станции заложихме на най-новото топлофикационно оборудване на Данфосс, а системата за дистанционен контрол е базирана на съвременни комуникационни технологии - GSM GPRS и Интернет и позволява непрекъснат 24-часов контрол на работата на абонатните станции. На всеки 15 минути към операторската станция се изпращат данни от контролера ECL 210, от топломера и от датчика за налягане във вътрешната инсталация", споделя доц. д-р инж. Благо Гунев, ръководител на проекта.

Анализът на стойностите на параметрите, натрупани в базата данни, позволява да се уточнят настройките в ECL 210 в зависимост от параметрите на сградата, като дистанционно се коригират стойностите им. Постига се оптимизация на топлоподаването и на енергийната ефективност в топлопотреблението на сградите. Своевременно автоматично се регистрират аварийни ситуации при отказ на изпълнителни механизми, помпи или спад на налягането във вътрешната инсталация. Дистанционно се променя графикът на отоплението при ваканции, празнични и почивни дни.

"Именно чрез контролера на Данфосс ECL 210 и дистанционния контрол на режимите на работа на станциите със системата SCADA- INFOSYS`12 наистина се постига максимален ефект в икономията на енергия, без да се нарушава комфорта в сградата. Приетото решение се доближава до концепцията за централизирано топлофициране в най-развитите европейски страни.

Контролерът ECL Comfort 210 е подходящ за реализацията на проекта, защото е оптимизиран за абонатни станции и работа в системи, използващи задвижки, управляващи вентили, сензори Pt 1000 и трансмитери за налягане на Данфосс. Той разполага с интелигентни програмни ключове за приложение,
два изхода за трипозиционно управление, оптимизирани за задвижки, както и комуникационни възможности за дистанционен контрол на параметрите и промяна на настройките", допълва инж. Гунев.

     
Източник: Данфосс

Ключови думи: Данфосс   ИТА КОМ   Евросис   ECL Comfort 210   топлофикационна автоматизация  

Област: Реализации  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...