HVAC Bulgaria  

Радиоуредите са добра инвестиция, но не трябва да са задължителни

11.05.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Основна философия на Нелбо е грижата за клиента. През изминалите 10 години сме предоставяли качествени услуги и избор на абонатите. Избор по отношение на това каква услуга да използват, кога да бъдат отчитани, как да получават сметките си и дори избора да сменят фирмата за дялово разпределение без да се налага да закупуват нови уреди.

В тази връзка мнението на експертите на Нелбо е, че потребителите трябва да продължат да имат избор какъв уред за дялово разпределение да закупят/вземат под наем на изплащане. На пазара в момента се предлагат уреди за визуален отчет и по-модерното поколение уреди – с радио отчет.

Топлинните разпределители с радио отчет имат предимството за снемане на данни от тях без влизане в дома на клиента. Отчетникът на фирмата за дялово разпределение получава данните от всички монтирани в сградата уреди, използвайки специален софтуер. Това обаче е постижимо само при положение, че всички абонати в сградата са монтирали не само топлинни разпределители, но и водомери с радио модул. Само тогава те могат да получат сметки без да се съобразяват с датите за отчет, както досега.
Отчитането на данните от радиоуредите не е по-малко сигурно от това на уредите с визуален отчет.

Схващането, че данни, които се получават по радио вълни могат да бъат изкривени или неверни е невярно. Според експертите на Нелбо обаче, също толкова невярно е и твърдението, че монтирането на радио уреди в сградата би довело до намаляване на кражбите на топлоенергия. Защото практиката у нас показва, че липсата на контрол не поражда самоконтрол в рамките на етажната собственост. Напротив, лошите практики се увеличават в такива случаи. За съжаление този проблем не би могъл да бъде преборен нито с нов и модерен уред, нито с нормативни промени. Това е проблем на обществото ни и за решаването му е необходима стабилна гражданска позиция.

Монтирането на радио уреди позволява изготвянето на ежемесечни сметки за парно – вярно. Както е вярно и че всички абонати на Нелбо в Пловдив, Плевен, Бургас, Варна и Сливен вече 10 години получават месечни сметки с монтирани уреди за визуален отчет. Т. е. изготвянето на месечни сметки е възможно и с уреди за визуален отчет и с модерните радиоуреди. Необходимо е само да бъде избрана услугата месечно отчитане, която се заплаща допълнително без значение от избрания от потребителя уред.

Ако трябва да обобщим, уредите с визуален отчет и радиоуредите все още се съревновават по отношение на предимствата и недостатъците, които могат да предложат на потребителите. Отчитането на едните или другите като по-добри е субективно и би било вярно в частни случаи, съобразени с конкретни изисквания и потребности на клиента. С цел задоволяване на търсенето на по-голяма част от потребителите е необходимо на пазара да има избор. Както за уреди за дялово разпределение, фирми, които да ги обслужват, топлофикации, които да предоставят услугата топло, така и за това дали да ползваш тази услуга или не.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Нелбо

Ключови думи: Нелбо   топлинни разпределители   радио отчет   парно  

Област: Eкспертно  

Подобни статии
HEXONIC
Стико БГ

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...