HVAC Bulgaria  

Топлофикация София модернизира управлението на енергиен котел в ТЕЦ София Изток

14.03.2012   |   Реализации
 

Топлофикация София инвестира близо 1,2 млн. лв. в модернизацията на управлението на една от най-ефективните мощности на ТЕЦ София Изток - енергиен котел №3, съобщиха от дружеството. Проектът е реализиран от Фесто България.

Съоръжението вече разполага с модерна система за управление, изградена на базата на специализиран софтуер, пълна автоматизация на процесите за защити и блокировки, както и нов пулт за управление на котела и горивната система. Това дава възможност за автоматично управление на всички процеси и използването на най-ефективния режим за работа и икономия на гориво. Очакваният ефект от внедрената разработка се изразява в реализацията на годишна икономия на гориво в размер на 810 хил. куб. нм природен газ, което оказва влияние за снижаване на генерираните емисии СО2.

Съвременната система за управление и обща автоматизация дава възможност за намаляване разходите на гориво. „Независимо, че енергиен котел №3 е построен през 1967 г. след направените инвестиции в модернизацията му показателите на работата на съоръжението вече са много добри и това ще ни позволи да правим икономия на гориво за около 0,5 млн. лв. на година. Благодарение на съвместните ни усилия с Фесто България през миналата година успяхме да финализираме изпълнението на проекта и да монтираме аналогично оборудване и в ТЕЦ София. Така в модернизацията на двата топлоизточника компанията е вложила общо 2,5 млн. лева. През 2012 г. наша приоритетна задача са инвестициите в модернизацията на топлоизточниците и мрежата. През тази година ще вложим в такива проекти близо 47 млн. лв., а до 2015 г. в рамките на ремонтно-инвестиционната програма на компанията ще бъдат реализирани 10 проекта, на обща стойност около 350 млн. лева.”, каза Стоян Цветанов, изпълнителен директор на Топлофикация София.

В рамките на модернизацията на управлението на енергиен котел №3 в ТЕЦ София-Изток са въведени в експлоатация 10 допълнителни контролни точки в топлопреносната мрежа, които предоставят информация, необходима за по-ефективното управление на термохидравличните режими в ТЕЦ-а и за работата на централната-диспечерска система.

Постигнатите екологични показатели според дружеството също са много добри. Едновременно с монтажа на системите за управление специалисти на Топлофикация София са реализирали съпътстващ проект, при който два от седемте енергийни котли са преминали към работа на горивната система с понижено подгряване на въздуха. Изградените утилизационни инсталации осигуряват допълнителни 10 МВт топлинна енергия за столицата и намаляване на емисиите вредни вещества, изхвърляни в атмосферата с изходящите димни газове. В резултат на това ТЕЦ София Изток е в състояние да спазва нормативния лимит на атмосферни замърсители от 200 mg NOx без отклонения.

     
Източник: Топлофикация София

Ключови думи: Топлофикация София   Фесто   ТЕЦ   енергетика  

Област: Реализации  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесРеализацииПроектиПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...