HVAC Bulgaria  

ОВК инсталациите в зала Арена Армеец София - 24.02.2012

24.02.2012   |   Начало»Реализации
 

За осигуряването на благоприятен микроклимат във всички зони и по всяко време на годината предварително бяха разработени няколко варианта за климатизация на новоизградената мултифункционална спортна зала в столицата. Избрано бе проектно решение, което освен комфортен микроклимат гарантира и постигане на максимална енергийна ефективност, осигуряваща възможност при експлоатационни условия тя да получи сертификат от най-висок клас – Клас А. „Избраното проектно решение изпълнява изискванията и на директивите на Европейския съюз за използване на възобновяеми енергийни източници при минимални експлоатационни разходи. С организацията на въздухообмена в голямата зала „долу-горе”, осигуряваща подаване на климатизирания въздух в зоната на трибуните при посетителите, в така наречената „работна зона” се постига максимален комфорт и е едно от най-съвременните решения за такъв вид обекти”, заявиха проектантите на обекта.

Многофункционалната спортна зала в София е напълно климатизирана. Вентилационни системи обслужват само санитарните възли, няколко складови помещения и гаража. Необходимото количество енергия за отопление и охлаждане на сградата се осигурява от хидроник система с 5 бр. термопомпени агрегати, окомплектовани с модул за използване на отпадната топлина, с която се загрява топлата вода за битови нужди.

Въздухът, подаван в отделните зони на сградата, се обработва в климатични камери. Вградените регенеративни модули в тях използват топлината от отработения въздух за предварителен подгрев на външния въздух, с което се постига значителна икономия на енергия. В зависимост от натоварването от посетители в тези зони, разработената автоматика осигурява постигане на зададените параметри за микроклимат чрез пренасочване на необходимите дебити въздух за тези зони. За административните помещения, залата за загряване, СПА зоната, пресцентъра и конферентната зала, кетъринга, ВИП ложите, които ще имат нужда от независима и икономична целогодишна експлоатация е предвидена климатизация с VRV системи последно поколение.

„Техниката, с която ще бъде оборудвана климатичната инсталация, се осигурява от водещи европейски фирми в тази област. Термопомпените агрегати гарантират устойчива работа през зимата при много ниски външни температури. Циркулационните помпи са от WILO – Германия; VRV системите са от Toshiba – Япония; вентилаторите са от Zimbek – Германия; регенеративните топлообменници са от Klingenburg – Германия", допълниха проектантите.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: TLL Media

Ключови думи: ОВК   Арена Армеец   спортна зала   микроклимат   комфорт  

Област: реализации  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...