HVAC Bulgaria  

Административно-складов център REHAU - 24.02.2012

24.02.2012   |   Начало»Реализации
 

Административно-складовият център на REHAU се намира на Околовръстен път София, до с. Казичене. В рамките на комплекса се помещават офис сграда, логистичен център със склад, REHAU Академия (помещения за обучение на клиенти) и външен склад върху площ от над 3000 кв. м. От компанията уверяват, че проектирането и изпълнението на комплекса следват утвърдените световни стандарти и на практика демонстрират последните решения на REHAU в областта на енергийната ефективност – геотермия, лъчисто отопление и охлаждане, полимерна фасадна система, воден мениджмънт.

Геотермална инсталация и лъчиста система
В проектирането и изпълнението на сградата на REHAU е включена геотермална инсталация в комбинация с лъчиста система за отопление и охлаждане. На офис сградата от 1000 кв. м е положено подово лъчисто отопление REHAU Vario Nova. „Този вид система за отопление и охлаждане е комбиниран, за постигане на оптимално полезно действие с термопомпена инсталация, състояща се от термопомпен агрегат и 13 броя сонди”, разказват от REHAU. “Системата се определя като лъчиста, защото не само загрява и охлажда директно, но и отдава на околната среда и предмети, които вторично отново я отдават. Предимство на подовото лъчисто отопление е, че работи с циркулираща в него вода, чиято температура е между 35 и 40 градуса, т. е. не е както при нормалните радиатори, например, където става дума за 60-70, дори 80 градуса. Това подово отопление е на практика и охлаждане, т. е. при нас, в комбинация с термопомпата и сондите, която имаме, то работи като отоплител през зимата и охладител през лятото. Идеята на това е, че по този начин, забивайки всичките 13 сонди по на 100 метра дълбочина (от 80 до 100 метра), се използва наличната разлика от 10 градуса със земната повърхност. Тази разлика именно, влиза в употреба според сезона, разбира се, в комбинация с допълнително подпомагане от термопомпения агрегат, с който разполагаме. Така, на практика, ние печелим тези градуси разлика – ако навън е 30, ние започваме да изстудяваме от 20, ако навън е -10, ние започваме да затопляме от 0”, описват схемата на работа на системата от компанията.

Соларна система за БГВ
В комплекса има изградена и соларна система, която е за осигуряване на битова гореща вода (БГВ). Тя е на обща площ от 16 кв. м и включва няколко соларни панела, които са свързани със станция за питейна вода на REHAU с буферен бойлер от 500 л. „Oсновната идея на тази инсталация е, че големината на бойлера дава възможност за съхранение на вода, тъй като ползвателите на сградата не изразходват постоянно цялото налично количество, а тя се натрупва в резерв, който може да бъде използван. Освен това, станцията за питейна вода на REHAU не е като обикновените бойлери, т. е. във вътрешността да има един нагревател, през който да минават флуидите и да загряват водата около себе си. В този случай това е смесител, през който минава питейната вода от мрежата и благодарение на топлината, която се създава в него, тя се предава на водата без да има пряк допир със съответното голямо количество вода или със съответния нагревател, което спомага за по-чиста вода. Соларите, монтирани на покрива, осигуряват захранване на вода за цялата офис сграда с площ от 1000 кв. м за 60% от годината. В нея имаме общо 8 санитарни възела, на всеки етаж от трите имаме по един кухненски бокс, плюс една голяма кухня за хранене на персонала (която е към REHAU Академията) и служи също така за организиране на мероприятия”, поясняват от компанията инвеститор.

Система за събиране и обработване на дъждовна вода
„Следващата система, която имаме тук, е за събиране и обработване на дъждовната вода – тя се състои от водосборна система, която отвежда водата в резервоар с обем 5000 л и после се използва за казанчетата и за напояване. Към тази система има пречиствателна станция, която е предвидена, изчислена на базата на брой хора в сградата и РЗП, тази станция пречиства отпадните води и отново връща водата в този резервоар и по този начин ние пестим над 40% от разхода на вода в годината. Сред другите системи, които не са енергийно ефективни, но са полезни, са тръбните инсталации Rau Titan. Те представляват иновационна система на REHAU, в която тръбите се свързват помежду си без лепене, имат специално антибактериално покритие, което спомага в комбинация със станцията за питейна вода, водата да бъде абсолютно чиста; друг приложен продукт е Rau Piano безшумна канализация с максимална степен на сигурност”, разказват от REHAU.

Енергоспестяваща фасадна система
Административната сграда на центъра е остъклена от четирите страни чрез иновативна енергоспестяваща фасадна система на REHAU - Polytec 50. При нея се наблюдават големи площи остъклена част и малки площи плътна част, при които е постигната отлична топлоизолация, подобрено съпротивление на вятър и са интегрирани нови системи за слънцезащита. Като цяло, спестяванията от дограма и фасада са около 30% от енергията, в комбинация с останалите параметри.
Офис сградата разполага и с външни щори, които имат както ръчно, така и автоматично управление.

Енергийна ефективност на сградата
От REHAU предоставят направени изчисления, относно ефективността на системите в административно-складовия център на база сравнение със евентуално използване на ток и, съответно, дизел. В първия случай за 1 година използване на конвенционално електричество, разходите за отопление на сградата биха били 16 524 евро. В сегашния случай разходите възлизат на 4 080 евро. По данни на компанията, за периодите от 15, 20 и  25 години, ще бъдат спестени средства на стойност 86 000 евро в първия случай, 151 000 евро във втория и 217 000 евро за най-дългия посочен период. По отношение на възвръщаемостта, от REHAU са направили изчисления, че 8 години е срокът, за който средностатистически се възстановява цялата първоначална инвестиция. „Използването на всички споменати енергийно ефективни средства спомага за постигане на максимален комфорт и уют, съпътстван от спестяване на енергия и активна грижа за околната среда. Използването на иновативни технологии за отопление, охлаждане и използване на възобновяемите енергийни източници е бъдещето на модерното и ефективно строителство и саниране”, заявяват в заключение от REHAU.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: REHAU

Ключови думи: геотермална инсталация   лъчиста система   соларни колектори   енергоспестяваща фасада  

Област: реализации  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...