HVAC Bulgaria  

Съчетание на конвенционални с енергийноефективни решения за отопление и БГВ в център за обучение на младежи в с. Боровци

16.02.2012   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Предвижда се в сградата да се осъществи комбинирана активно-пасивна отоплителна система и система за подгряване на топла вода. Ще бъдат инсталирани и 10 броя вакуумно-тръбни слънчеви колектори за топла вода.

Центърът за обучение и преход на младежи в риск се намира в с. Боровци, област Монтана. Изграждането му стартира през ноември 2010 г., като се предвижда строителството му да протече в два етапа. Окончателното финализиране на проекта се очаква да е през 2013 г. Инвеститор е Фондация Българско дете, а основни спонсори са Фондация Америка за България и магазини Баумакс. Архитект и мениджър на проекта е Станимир Георгиев от архитектурна фирма Студио Джи. Общата площ на имота е 18 000 m2, от които застроената площ съставлява 2400 m2.

Инсталация за отопление и БГВ
Предвижда се в сградата да се осъществи комбинирана активно-пасивна отоплителна система и система за подгряване на топла вода. “Осигуряването на топла вода за битово горещо водоснабдяване (БГВ) ще е чрез комбиниран бивалентен бойлер, снабден и с електрически нагревател”, коментират проектантите на инсталацията. Техните очаквания са необходимостта от използването на различна от соларната енергия да е минимална, тъй като предвидената за изграждане инсталация със слънчеви колектори е оразмерена да покрие и част от отоплението. За акумулиране на произведената топлинна енергия, с цел използването й в различно време от денонощието са предвидени три броя акумулиращи съдове с общ обем – 150 m3, които ще служат и като годишен изравнител на енергийните нужди. При последващо модернизиране на системата се очаква буферите да се увеличат допълнително, за да може да бъде оптимизиран балансът на системата. В периодите на ниска интензивност на слънчевото греене или повишено потребление, производството на топла вода за БГВ ще е подпомагано от котел на пелети, като смесването на водата от котела и слънчевата инсталация ще е индиректно в акумулиращите съдове. По мнение на проектантите, така подбраните съдове биха осигурили акумулирана енергия за период от 3 до 5 дни при пълно натоварване. Предвидено е инсталационно помещение, в което да се разположи котелът на пелети и второ инсталационно за водоразпределителите и комбинирания бойлер, разположени на 1-ви етаж. Изпълнението на тези инсталационни помещения е предвидено по време на първия етап на строителството. Под инсталационното помещение са разположени акумулиращите съдове.

Инвестиционните намерения са системата от слънчеви колектори
да бъде изградена на втория етап от строителството. Предвижда се тя да включва три части от по 10 броя вакуумно-тръбни слънчеви колектори за топла вода, монтирани върху покрива с обща инсталирана площ от 100 m2. “Покривът е двускатен с бетонови керемиди. Южната и източна повърхност са разделени на две зони с различен наклон. Плоскостта от билото е с наклон 94,3%, а плоскостта откъм стрехата е с наклон 24,50%. Благодарение на наклона от 94,30% е възможно инсталиране на слънчевите колектори директно върху покривната повърхност без необходимост от допълнителна конструкция, даваща наклон. С ниския наклон се осигурява защита от ослънчаване през летния период, като пасивната защита не осигурява проникване на слънчеви лъчи от южната страна в периода от 15 юни до 10 септември”, коментират проектантите и допълват: “За изграждането на тръбната мрежа на соларната инсталация са предвидени медни тръби, топлинно изолирана с топлоизолация тип к-флекс. Цялата соларна система ще бъде запълнена с разтвор от 30% пропилен гликол и вода, за да се осигури защита на инсталацията против замръзване”.

За топлоизолация са предвидени 10 сm EPS топлоизолация на стените и 14 сm на покрива. “По този начин се постига коефициент на топлопреминаване от 0,022 W/m2K на стените. Използват се и съществуващите 38 см носещи стени, изградени от плътни керамични тухли на едната от основните сгради. Така изолирана и с голяма акумулираща маса, сградата се очаква да има занижени потребности от отопление и охлаждане. В процеса на строителството са премахнати и всички топлинни мостове по сградата с цел понижаване на енергийните нужди”, уверяват проектантите. Остъкляването на по-голямата част от сградите е с висококачествен нискоемисиен PVC профил и троен стъклопакет с дебелина 55 mm.

Инвеститорските намерения са в първи етап на строителството сградата да се отоплява само с котела, което се счита за възможно предвид намаления обем на използваната площ. На втори етап от строителството се предвижда отоплението на сградата да бъде комбинирано.

Отоплителните тела
са алуминиеви радиатори, а за санитарните възли и баните са предвидени алуминиеви лири. Тръбната мрежа е от стоманени тръби, а аншлусите към отоплителните тела от полиетиленова тръба с алуминиева вложка. “Схемата на подаване на топлоносителя е лъчева. Тръбната мрежа е развита в окачения таван в коридорите на сградата. Отоплителната инсталация е разделена на два клона – за блок А и за блок Б”, информират от компанията, проектирала инсталацията и допълват: “Предвиден е отделен клон за вентилация на столовата, както и за топлата вода за битови нужди. По този начин инсталацията е автономна и по-лесна за поддържане. Топлоносителят е вода с температура 60/50 °С, като се осигурява комбинирано от котел на нафта и слънчеви колектори”.

Вентилационна инсталация
По проект е предвидено за столовата да се разработи общообменна вентилация. “За топлата кухня над топлоотдаващите съоръжения ще се монтират кухненски чадъри, снабдени с маслоулавящи филтри. За санитарните възли и баните в стаите за обитаване ще се монтират осови вентилатори с обратна клапа, с дебит 90 m3/h. За общите санитарни възли е предвидена принудителна вентилация с вентилационни решетки, въздуховоди от РVС и канални вентилатори”, допълват от проектантската компания.

     
Източник: ТД Инсталации; снимки: Студио Джи

Ключови думи: ОВК   с.Боровци   слънчеви колектори   общообменна вентилация  

Област: Проект  

Подобни статии
HEXONIC
Стико БГ

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...