HVAC Bulgaria  

Мултиклима внедри термопомпена инсталация в сградата на Валерий С&М Груп

15.02.2012   |   Реализации
 
Фирма Мултиклима реализира проект за доставка и изграждане на термопомпена инсталация в търговския център и административна сграда на Валерий С&М Груп в столицата. Производител на внедрените термопомпи е Heliotherm Warmepumpentechnik, Австрия. „Възложителят на проекта фирма Валерий С&М груп ни постави нелеката задача да намалим със 70% разходите за отопление и климатизация на търговския център - почти изцяло остъклена триетажна сграда със северно изложение и РЗП 2500 м2. Годишните разходи за отопление и охлаждане на сградата до този момент бяха около 50 000 лева. Мултиклима направи проучвателен сондаж за подпочвени води и се оказа, че стойностите са по-добри от прогнозните: дебит 5 л/сек. и температура на подпочвената вода 14,8оC. Последваха два нови сондажа - за водочерпене и реинжектиране. През следващия месец демонтирахме старата неефективна отоплителна инсталация и изградихме нова с термопомпи на Heliotherm. Екологичната термопомпена инсталация за отопление и климатизация с енергия от подпочвените води се състои от каскада от 2 водоводни термопомпи модел HP28S45W-WEB, серия R, с допълнителен комплект за пасивно охлаждане. За тестването на термопомпите пристигнаха експерти от австрийската компания. Резултатите бяха впечатляващи - коефициент на трансформация СОР 8,4. Икономическите разчети показваха, че годишният разход за отопление и охлаждане няма да надхвърли 10 000 лева, а икономията е в размер на 40 000 лв. годишно. Инвестицията на възложителя ще се възвърне за по-малко от 3 години експлоатация”, поясниха от Мултиклима.
За изградената термопомпена инсталация Мултиклима получи приза на Heliotherm “Проект на октомври 2011”. „Heliotherm е сред водещите производители на термопомпи в света. Само в Европа компанията има над 17 000 инсталирани термопомпи. Дружеството има регистрирани многобройни международни патенти за подобряване на ефективността на термопомпените системи и притежава сертификат за първата в света термопомпа за отопление с COP > 7. Изградената екологична инсталация е част от енергоспестяващите дейности и проекти на Валерий С&М Груп. Моралната ангажираност на екипа за опазване на околната среда е политика на дружеството с 20-годишна история и над 120 служители”, допълниха от Мултиклима.
     
Източник: Мултиклима

Ключови думи: ОВК   термопомпи   Мултиклима   Heliotherm   инсталация  

Област: реализации  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...