HVAC Bulgaria  

ОВК инсталации в многофункционален комплекс ARTEKS PREMIUM - 01.02.2012

01.02.2012   |   Начало»Реализации
 
ARTEKS PREMIUM е новосъздадена офисна и жилищна сграда, която се намира в дипломатическия квартал Изток в София. По думи на своите създатели, внедрените модерни технологии са подчинени на идеята да поставят човека в здравословна и комфортна среда, в която са минимизирани дразнители като шума, изкуственото осветление, замърсения въздух, резките температурни промени и други.
Спецификата на сградата, при която всеки етаж представлява самостоятелен обект, е наложила реализирането на климатичната инсталация като отделна за всеки етаж.
Климатичната инсталация на 7-и етаж е изградена по системата на директно изпарение на Mitsubishi. Външните тела са компактни и разположени на покрива на сградата. Към тази система са свързани вътрешните блокове – канални вътрешни тела за вграден монтаж в окачен таван, свързани с въздуховоди и вентилационни решетки, с помощта на които се реализира равномерното разпределение на въздуха в по-големите помещения. За по-малките по площ помещения са предвидени таванни четирипътни касети. Подаването на свеж обработен въздух се осъществява от климатична камера с капацитет 3000 м3/час, разположена на покрива на сградата. Посредством система от въздуховоди и вентилационни решетки в окачения таван свежият въздух се доставя и разпределя до отделните помещения.
"Ролята ни при изграждането на Артекс Премиум се състои в изграждането на VRF система за централна климатизация вентилационни инсталации и BMS-Сграден Мениджмънт на Mitsubishi Electric", разказва инж. Петър Анев от фирма Климаком Инженеринг.
"С цел постигане на висока ефективност и максимален комфорт, бяха избрани VRF термопомпени агрегати от пето поколение CITY MULTI Series на Mitsubishi Electric. Съобразно вътрешния интериор се спряхме на конвектори за скрит таванен монтаж (канален тип) с изключително ниски шумови нива. Външните тела са разположени в специално изградени за целта ниши в покривното пространство, така че да не нарушават визията на Артекс Премиум", допълва той.
"Цялата климатична и вентилационна инсталация е под контрола на BMS система GB-50, която осигурява пълен контрол на всяка една точка от системата, 24-часов мониторинг и система за самодиагностика. Инсталираните агрегати с високи коефициенти на трансформация (съответно при охлаждане/отопление COP>4,28/EER>4,00) в комбинация със системата за сграден мениджмънт, осигуряват висока ефективност и комфорт при ниски експлоатационни разходи", информира инж. Анев.
За отоплителната инсталация от компанията-инвеститор коментират, че е изпълнена по лъчева схема с петслойни полиетиленови тръби, с алуминиева вложка, изтеглени в гофрирани тръби и положени преди изпълнението на двойния инсталационен под. Управлението на отоплителната система е съсредоточена в колекторни кутии, монтирани на достъпно и лесно за обслужване място. Отделните отоплителни тела могат да се регулират чрез термостатичен вентил с ръкохватка.
Отоплителната инсталация в апартаментите
се изпълнява по лъчева схема с петслойни полиетиленови тръби на HERZ, Австрия, с алуминиева вложка, изтеглени в гофрирани тръби и положени преди изпълнението на замазката в жилището. От Артекс Инженеринг разказват, че те се състоят от слоеве от различни материали, чийто качества се обединяват за достигане на общата якост на натоварване на тръбата. Управлението на отоплителната система във всяко жилище е съсредоточена в апартаментна колекторна кутия, която се монтира на достъпно и лесно за обслужване място в апартамента. От нея може да се изолира поотделно всяко от отоплителните тела при ревизия или повреда, без за това да е необходимо да се изпразва цялата отоплителна инсталация на сградата. Налични са колекторни разпределители и кранове за локално спиране подаването на отделните отоплителни точки, както и на цялото жилище. Отделните отоплителни тела могат да се регулират чрез термостатичен вентил с ръкохватка, с които са оборудвани всички отоплителни тела.
     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Артекс Инженеринг

Ключови думи: ОВК   BMS   отоплителна система   климатична инсталация   въздуховоди   вентилационни решетки   HERZ   Mitsubishi  

Област: реализации  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...