HVAC Bulgaria  

ОВК системи в Софарма Бизнес Тауърс

01.02.2012   |   Реализации
 

На 10 октомври 2011 г. в София бе открита новата бизнес и търговска сграда Софарма Бизнес Тауърс (СБТ). Сградата се отличава със заложените енергийно ефективни технологии. Софарма имоти АДСИЦ е вложил в реализацията над 50 млн. евро, според експерти инвестиция от този род се изплаща за период от 7 до 10 г.

Обектът е с разгъната застроена площ 51 000 кв.м. Освен бизнес офиси, разположени в две кули, комплексът включва двуетажен търговско-развлекателен комплекс с разгъната застроена площ 11 000 кв.м и голям озеленен покрив. От Софарма отбелязват, че сградите са Клас А, най-високият клас според европейските и световните класификации за търговски и офис площи.

Сградите са с децентрализирана отоплителна система с разположени по периметъра конвектори. Те работят само когато е необходимо, през по-голямата част от годината дори не се налага да работят. Всичко е подчинено на идеята да се пести до 50% от обичайно използваната във всяка сграда енергия. „Фирма Термоклима 2005 е разработила технически и работен проект на целия комплекс в тази част, както и постоянен авторски надзор до реализирането на проекта”, коментира инж. Богомил Хорозов, управител на компанията. „Основните съоръжения за обекта са проектирани с оборудване на фирма GEA – Австрия, и HITACHI - термопомпени водоохлаждащи агрегати за молове. Преимуществата на съоръженията са в много високия коефициент на трансформация, сертифицирани по EUROVENT, много ниски шумови нива на най-висока скорост, много малък разход на ел. енергия за конвекторите”, допълва той.

Фирма Дамвент е доставила 20 броя рекуперативен блок с вградена термопомпа
VEDA Max.E-Mini за СБТ. "Съвсем логично, с оглед новите изисквания по отношение енергоспестяване, както и класа на обекта, беше заложено на съоръжение тип е-кономайзери", коментират от компанията.

„Специално за дадения обект решението VEDA Max.E-Mini беше подобрено и модифицирано конструктивно, като бяха използвани най-висок енергиен клас IE3 вентилатори, тип plug fan с вграден честотен регулатор. Беше добавена клапа за рециркулация, позволяваща на съоръжението да работи при най-ниски външни температури без нужда от допълнителен топлинен източник. Използването на специална шумопоглъщаща материя цели понижаването на нивото на звуково налягане и достигане на желаните шумови нива в помещенията. Всяко едно от съоръженията е произведено с вграден свободно програмируем DDC контролер, с възможност за връзка към централната BMS на сградата.

За целите на обекта и проекта са произведени и двата стандартни типоразмера на VEDA Max.E-Mini – Mini 1с дебит до 2000 м3/ч и Mini 2 с дебит до 3200 м3/ч.
Със спечелването на този престижен проект, Дамвент затвърждава позицията си на лидер в производството и иновациите на комплексни решения за вентилация и климатизация от най-висок енергиен клас и с най-висока ефективност на оползотворяване на отпадната топлина”, заявяват от Дамвент.

Системата за сградно управление (BMS)
осигурява надеждното управление на сградните инсталации – ОВК,ВиК, електро, измервания.
„Проектът и изпълнението на BMS и сградната автоматизация е изцяло наше дело”, споделя  инж. Красимир Обретенов, управител на фирма ЕЛТРОНИК. „За пълно обхващане на системите за управление и наблюдение в сградите са използвани едни от най-модерните европейски концепции за сградна автоматизация. За максимална гъвкавост сградната автоматика е изградена от напълно самостоятелни подсистеми, работещи в синхрон с BMS: Всеки етаж от сградите се управлява с два локални контролера CX9000 (Beckhoff). Те правят връзка със системата от по-високо ниво BMS по Ethernet, а с локалните подсистеми се свързват чрез Gateway KNX , EnOcean и LON.

Осветителните тела се управляват по протокол DALI, който чрез Gateway KNX/DALI и EnOcean се свързва с локален етажен контролер. По този начин се постигат две цели – високо качество, при максимален комфорт и пълна диагностика на над 7000 DALI баласта чрез BMS.
Всички конвектори се управляват локално по протокол MATRIX на GEA и чрез Gateway LON се свързват към локалните контролери. С цел икономия на енергия на отваряемите прозорци са монтирани магнитно управляеми контакти на фирма Omnio, работещи по безжичен протокол EnOcean. По този начин запазихме фасадните панели от механични дейности и значително намалихме окабеляването на сградата.

Вградените оптични щори се управляват по протокол KNX със SHUTTER/BLIND ACTUATOR N523/11 на SIEMENS. Алгоритмите за управление се коригират автоматично от монтирани на покривите на сградите метеостанции на фирма Elsner, измерващи температура, сила на вятъра, слънчева радиация и осветеност. Метеостанциите комуникират директно с актуаторите по протокол KNX. Така се постигат висока енергийна ефективност и икономии на енергия за отопление, охлаждане и осветление на кулите при максимален комфорт. Всички измервания на енергии в сградите са с дистанционно отчитане.
Управлението на сградите се осъществява от BMS, изграден на базата на HMI/SCADA GENESIS 64 на ICONICS с лиценз за 25 000 точки.

Като цяло в сградите има над 7000 DALI баласта, над 5000 точки KNX, над 1000 точки EnOcean, над 1500 точки LON, над 150 точки Ethernet, над 100 контролера, над 80 точки MPbus, над 50 точки Mbus и всички работят в синхрон в единен BMS. Цялата нисковолтова апаратура, включително таблата са от гамата на SIEMENS”, допълва инж. Обретенов.
"В СБТ има вградени много наши изделия, някои са доставени от Елтроник, други чрез Дамвент и други фирми”, коментира г-жа Гергана Ангелова, управител на Белимо България.
„Доставили сме бътерфлай клапи и вентили с MP Bus изпълнителни механизми и изпълнителни механизми за клапи за въздух. Доставените от нас изпълнителни механизми са свързани в цифрова система за управление по стандарта на BELIMO - MP Bus. Предимствата в използването на MP Bus управлението на BELIMO е постигането на по-добра функционалност и компановка на системата, както и по-добрата комплексна цена, поради значителното редуциране на средства за окабеляване”, разказва тя.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Софарма

Ключови думи: Софарма Бизнес Тауърс   ОВК   BMS   отоплителна система   агрегати   конвектори   Дамвент   SIEMENS   BELIMO  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...