HVAC Bulgaria  

Проектиране на ОВК системи за СПА центрове

31.01.2012   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В последните години СПА центровете добиха особено голяма популярност. Те се превърнаха в място за отмора и възстановяване от динамичното ежедневие и натрупания стрес и напрежение. Освен като самостоятелни центрове, предлагащи различни възстановителни, разкрасителни и оздравителни процедури, те често се явяват и част от хотелски и спортни комплекси. Сред предлаганите процедури в тези центрове са рехабилитация, масаж, ароматерапия, финландска сауна, турски хамам, руска баня, басейн, джакузи с термална и морска вода, разнообразни лечебни процедури.

Многообразието от дейности и процедури, извършвани в СПА центровете, предполага и обособяването на множество помещения с различно предназначение, към които съответно има и различни изисквания. Например, за провеждането на различните видове физиотерапия и рехабилитационно лечение се препоръчва осигуряването на отделни помещения. Част от изискванията е и помещенията за физиотерапия да бъдат с минимална височина 3 метра. Препоръчва се също в секторите за физиотерапия и рехабилитация да бъдат обособени лекарски кабинет, регистратура, стерилизационна, зала за групови и индивидуални занимания по лечебна физкултура, кабина за лечебен масаж, процедурно помещение за лечебни вани, подводен душов масаж (тангентор), помещение, в което да бъдат разположени душове, помещения за персонала и т. н.

Особености при проектиране на ОВК инсталациите
При проектирането на системата за отопление, вентилация и климатизация е добре да се има предвид, че е необходимо предвиждането на приточна вентилация, с която да се доставя въздух, който да е предварително загрят до подходящата температура. В помещенията, съобразно тяхното предназначение, е необходимо поддържането както на определена температура на въздуха, така и на подходяща влажност. Например, за кабинетите, предназначени за електро- и светлотерапия, се препоръчва поддържане на температурата на въздуха в рамките на 20 - 22 °С през зимните месеци и около 28 °С за летните. При наличието на климатична инсталация препоръчителната температура е в границите на 20 – 23 °С. По отношение на влажността на въздуха, за подходящо се счита поддържането на относителната влажност в диапазона 40 – 60%. В сектора за инхалационна терапия, препоръчителната температура за зимния сезон е в диапазона от 20 до 22 °С, а за летния - около 28 °С. За помещенията, предвидени за лечебна физкултура, е необходимо да се предвиди общообменна вентилация с кратност – 4 +3. В помещенията, в които се извършва лечебен масаж, е препоръчително температурата на въздуха да се поддържа около 22 °С. В тези помещения също е необходимо предвиждането на общообменна вентилация с кратност  на въздухообмена 4+3.

Водолечебен сектор
Водолечебният сектор обикновено включва няколко отделни помещения, различаващи се по поддържаните температура и влажност. Най-често това са чакалня, съблекалня, помещения за извършване на различни процедури, зала за почивка, лекарски кабинет, сервизни помещения. Обикновено температурата на въздуха в процедурните зали се поддържа в диапазон 24 - 25 °С, а относителната влажност не повече от 70 - 75%. За душовата зала е необходимо да се осигури общообменна вентилация с кратност – 5 +4. Освен механична вентилация е добре да се предвиди и възможност за естествено вентилиране чрез форточки на горните прозоречни рамки. В чакалнята е добре да се осигури поддържане на температура на въздуха в рамките на 20 – 22 °С, а влажността да не превишава 75%. За чакалнята температурата на въздуха е необходимо да се поддържа в рамките на 22 - 24 °С, а относно вентилацията, тя се проектира съгласно изискванията на Наредба №15 за проектиране на ОВК инсталации. В помещението, в което са разположени душовете, е добре да може да се осигури температурата на въздуха от около 24 - 25 оС. За тези помещения е необходимо и предвиждането на смукателна вентилация съгласно Наредба №15 за проектиране на ОВК инсталации. В обособените зали за почивка след водолечебни процедури, препоръчителната температура на въздуха е в рамките на 18 - 20 оС.

Обособяването на парафинолечебен сектор, обикновено е свързано с монтирането на камина в парафиновата кухня. В този случай, тъй като при разтапянето на парафина се отделя немалко количество топлина и мирис, е добре да се предвиди местна смукателна вентилация за тяхното своевременно отвеждане. Препоръчителната кратност на въздухообмена е в рамките на – 5 +3.

Проектни решения
По отношение на отоплението на СПА центровете е възможно реализирането на различни варианти на отоплителната инсталация. Подходящо решение е изграждането на подово лъчисто отопление с топлоносител вода. Възможно е също предвиждането и на водно конвективно отопление, при което като отоплителни тела биха могли да се използват радиатори или конвектори.

Организацията на въздухообмена на вентилационните инсталации обикновено е по схема „горе-горе”. В помещения с относително голям дял на прозорците е възможно организацията на въздухообмена да бъде „долу–горе”, като подаването на пресен въздух се осъществява в долната зона, обикновено под прозорците, а отработеният въздух се изсмуква в горната зона. Този принцип е често прилаган при организиране на вентилацията на закрити басейни.

Според специалисти като общо правило, обикновено се съблюдава следният принцип - пресният въздух се подава в чистата зона, а изсмукването на отработен въздух е от мръсната зона или над уредите с водни процедури.
По отношение на кратността на въздухообмен, за основните помещения в СПА центровете тя е в рамките на 4 до 5 кратна, в зависимост от вида и предназначението на помещението.

За басейни и помещения с отделяне на повече влага кратността може да достигне и до 8-кратна, в зависимост от направените топлотехнически изчисления.
При избора на конкретното проектно решение е добре да се вземат предвид генератора на топлина, специфичните особености на обекта, както и инвестиционните намерения. 

Възможности на използване на ВЕИ
Възможностите за използване на възобновяеми източници на енергия в СПА центровете за подпомагане работата на инсталациите за отопление, вентилация и климатизация, обикновено се свързват с използването на слънчеви колектори и термопомпи. Слънчевите колектори се използват предимно за производство на топла вода за битови нужди БГВ. Възможно е също така тази енергия да се използва освен за подгряване на топла вода за БГВ, така също и за подгряване на водата в басейните.
Термопомпените инсталации позволяват с използването на енергия от земята, водата или въздуха, да се реализира отоплението, вентилацията и климатизацията на СПА центъра.

Използване на геотермални източници
От много време хората използват свойствата на минералната вода за лечение и профилактика или за отмора и релакс. Нашата страна разполага с немалко геотермални източници, използвани за подобни цели. В тези райони, все по-често се използва възможността за утилизация на топлината на минералната вода за производство на енергия за отопление или вентилация. За тази цел обаче е необходимо водата да е с температура над 50 - 60 оС, както и с достатъчен дебит. Обикновено за СПА процедури се ползва минерална вода с температура около 38 до 40 оС.

За утилизация на топлината на минералната вода могат да се използват различен вид топлообменници (пластинчати, ПВП, кожухотръбни).

Отоплителната инсталация обикновено се реализира на базата на вентилаторни конвектори или подови серпентини, но не са изключение и радиаторите. При недостатъчен дебит на минералната вода е възможно използването на допълнителен генератор на топлина. Това може да бъде котел на газ, твърдо гориво, нафта, ток или термопомпен агрегат. Естествено при избора определящи фактори се явяват температурата на геотермалния източник и неговия дебит.

     
Източник: сп. ТД Инсталации; снимки: www.dreamstime.com

Ключови думи: СПА център   отопление   вентилация   климатизация   подово лъчисто отопление   геотермални източници  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Статии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...