HVAC Bulgaria  

Близо 80% от енергийните разходи на домакинствата в ЕС отиват за отопление и гореща вода

01.07.2024   |   Начало»Новини

По последни статистически данни основна част от използваната от домакинствата в ЕС енергия за битови нужди отива за отопление и битова гореща вода (БГВ), съобщават от Евростат.

През 2022 г. домакинствата в ЕС са използвали общо 10,1 млн. тераджаула енергия, най-ниското регистрирано количество от 2016 г. насам. Отчетените за 2022 г. количества говорят за спад от 7,7% в потреблението, сравнено с регистрираните през 2021 г. 11 млн. тераджаула.

На домакинствата, респективно жилищния сектор, се падат 25,8% от крайното потребление на енергия или 18,1% от брутното вътрешно потребление на енергия в ЕС през 2022 г.

Разпределение по източник на енергия

Разпределението на крайното потребление на енергия в домакинствата въз основа на използвания енергиен източник е: природен газ (30,9%), електричество (25,1%) и възобновяеми енергийни източници и биогорива (22,6%), 10,9% нефт и петролни продукти и получена от тях топлинна енергия – 8,2%. Макар и малка част – 2,3%, се пада на въглищни продукти.

Отоплението на помещенията е основен разход на енергия

Домакинствата използват енергия за различни цели: отопление на помещения и производство на БГВ, охлаждане на помещения, готвене, осветление и ползване на електрически уреди, както и за други нужди (основно обхващащи използването на енергия от домакинствата извън самите жилища).

В ЕС основната част от крайното потребление на енергия в жилищния сектор – 63,5%, отива за отопление на жилища, като възобновяемите енергийни източници представляват повече от една четвърт (31,4%), а за подгряване на вода – 14,9%. Така отоплението на помещенията и производството на БГВ общо формират 78,4% от крайното потребление на енергия на домакинствата през 2022 г.

За осветление и за ползване на домакински електроуреди са изразходвани 13,9% от общия микс (като тук не се включва използването на електроенергия за захранване на основните системи за отопление, охлаждане или готвене). Съответно за целите на охлаждане на помещения частта е 0,6%, а за други нужди 0,9%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   енергийно потребление   отопление   БГВ  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...