HVAC Bulgaria  

ЕИБ и Фондът за иновации на ЕС подкрепят иновативна геотермална технология на Eavor в Бавария

14.06.2024   |   Начало»Бизнес

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска заем от близо 45 млн. евро за иновативен проект за геотермално отопление Eavor-Loop в германската провинция Бавария, съобщават от ЕИБ. Базираната в Канада Eavor ще внедри своята геотермална технология със затворен цикъл за първи път в комерсиален мащаб в баварския град Геретсрид. За разлика от конвенционалното геотермално отопление, технологията Eavor-Loop не използва топлина от подземни водни или парни резервоари. Вместо това чрез дълбоки сондажи в земята топлината се акумулира директно от подземни скали.

Финансиране

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за иновации на ЕС с 91,6 млн. евро безвъзмездна помощ. От своя страна заемът от ЕИБ идва с гаранция от европейската програма InvestEU. 

Проектът се съфинансира от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC), ING Bank (ING) и Mizuho Bank (Mizuho) и е застрахован от Японската агенция за експортно кредитиране Nippon Export and Investment Insurance (NEXI). Общата подкрепа от ЕИБ, JBIC, ING и Mizuho възлиза на 130 млн. евро. Очаква се общата инвестиция на Eavor да достигне 350 млн. евро.

Технологията

Системата Eavor-Loop наподобява гигантски подземен радиатор. Инсталацията се състои от два основни кладенеца с дълбочина от 4 500 до 5 000 м и мрежа от странични разклонения с дължина от 3 000 до 3 500 м, изискваща общо около 90 км сондиране (около 320 до 360 км за четири контура). Накрая гигантският радиатор се запълва с течност.

Системата работи естествено на принципа на термосифон. Водата в долната част се нагрява от подземните скали и естествено се издига на повърхността, където може да се използва директно за централно отопление или за генериране на електроенергия.

Инсталацията отделя по-малко парникови газове от конвенционалните геотермални системи, тъй като не се нуждае от повторно инжектиране на нови течности и не изисква широко използване на помпи. За функционирането на системата е необходим специфичен вид подземна скала, която да може да използва топлопроводимостта.

Преди проекта в Германия, през 2019 г. Eavor изгражда пилотен проект Eavor-Lite в Алберта, Канада, който е в експлоатация през последните пет години.

Очаквани резултати и значение

С Eavor-Loop ще бъде осигурено отопление на домакинства и предприятия. Освен това, се предвижда електроцентрала на обекта да преобразува геотермалната топлина в електроенергия. Eavor вече има подписан договор с местния доставчик на топлоенергия и предвижда да започне доставката на топлинна енергия през 2026 г., увеличавайки плавно количеството на доставките.

Eavor-Loop започна и разработването на втори проект в Германия за осигуряване на 15 - 20% от нуждите от централно отопление в Хановер в германската провинция Долна Саксония.

Комисарят по въпросите на климата, Вопке Хоекстра, каза: "За пореден път виждаме колко ценна е работата на Фонда за иновации чрез финансирането, което предоставя за авангардни проекти, намаляващи емисиите. Този проект ще осигури нисковъглеродно отопление на хиляди домакинства и предприятия. Това е пример за ролята, която геотермалната индустрия ще играе по пътя към въглеродна неутралност. Преминаването от изкопаеми горива към геотермална енергия може да помогне за декарбонизацията на енергийните нужди на населението на ЕС и да намали енергийните разходи."

     
Източник: ЕИБ; Снимка: Eavor

Ключови думи: ЕИБ   Eavor-Loop   геотермална енергия   централно отопление  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...