HVAC Bulgaria  

Интерактивна сесия разглежда потенциала на отпадната топлина за декарбонизация на отоплението

10.06.2024   |   Начало»Новини

Европейската асоциация за термопомпи (EHPA) и Euroheat & Power (EHP) организират интерактивна презентация на тема "Потенциалът на отпадъчната топлина за декарбонизация на индустрията, градовете и сградите", която ще се състои на 13 юни от 10:30 ч. българско време, съобщават от EHPA.

Събитието се провежда в хибриден формат в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия 2024 (EUSEW) в Брюксел.

Темата

За отопление и охлаждане се изразходва над половината от използваната енергия в ЕС. При това приблизително 80% от нея се базира на изкопаеми горива, предимно вносни. Ето защо преходът към устойчиво отопление и охлаждане е от първостепенно значение за постигане на климатичните цели и гарантиране на енергийна сигурност.

Както термопомпите, така и централизираните отоплителни мрежи са важни решения за декарбонизация на отоплението и оползотворяване на отпадната топлина от промишлени процеси и сгради. Проучване по проекта Heat Roadmap Europe констатира, че излишната топлина в ЕС възлиза на 245 Mtoe/годишно, което се доближава до общото енергийно потребление на ЕС за отопление и топла вода в жилищни сгради и сгради от сектора на услугите. Съществува и голям потенциал за оползотворяване на топлината на място в индустрията, поясняват от EHPA.

Цели на срещата

Сесията има за цел да повиши осведомеността относно източниците на отпадна топлина и техния потенциал, да илюстрира с примери за най-добри практики в градовете и индустрията ролята на термопомпите и централизираното отопление и охлаждане за оползотворяване на отпадната топлина, да обсъди пречките и решения, фокусирани върху внедряване на пакета Fit for 55 и проучване на възможностите за оползотворяване на отпадната топлина на място, които все още не са обхванати от съществуващото законодателство.

Участниците ще научат как големите термопомпи и централизираните топлофикационни мрежи използват отпадната топлина и допринасят за енергийната ефективност и декарбонизация на индустрията, градовете и сградите и какви мерки са необходими за отключване на пълния потенциал.

За допълнителна информация и регистрация вижте тук.

     
Източник: EHPA

Ключови думи: EHPA   EUSEW   отопление и охлаждане   отпадна топлина   декарбонизация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...