HVAC Bulgaria  

Хелзинки получи заем от ЕИБ за преход на топлоцентралите от изкопаеми горива към възобновяема енергия

31.05.2024   |   Начало»Новини

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение за заем от 150 млн. евро с водещата финландска енергийна компания Helen, 100% собственост на град Хелзинки, за финансиране на два нови проекта за възобновяема енергия в сектора на централното отопление, съобщават от финландската компания. Общата инвестиция възлиза на 209 млн. евро, като ЕИБ допринася със 72%.

Повече за проекта

Финансирането ще бъде използвано за изграждане на нова термопомпена инсталация и за замяна на въглищата като гориво с пелети от биомаса в една от отоплителните централи на дружеството в Хелзинки. Helen е сред най-големите енергийни компании във Финландия и обслужва над половин милион потребители, осигурявайки електроенергия, централно отопление и охлаждане.

По прогнозни данни на Helen в резултат на инвестициите в производство на чиста енергия общата цена за централното отопление за потребителите ще намалее средно с около 5,3%.

Helen има за цел да постигне 100% въглеродна неутралност в своето производство на енергия до 2030 г. Компанията прави значителни инвестиции в устойчива и модерна енергийна система и изграждане на капацитет, с който да замени до 2025 г. над 2000 MW инсталиран капацитет за производство на енергия от изкопаеми горива.

Инвестицията е част от пакета за подкрепа на ЕИБ за REPowerEU, планът за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от вноса на изкопаеми горива.

"Финансирането ще помогне за подмяна на изкопаемите горива с възобновяеми горива, което е една от ключовите цели на REPowerEU и един от най-добрите начини за справяне с настоящата енергийна криза и смекчаване на ефектите от изменението на климата", казва Томас Острос , заместник-председател на ЕИБ, отговарящ за бизнеса на ЕИБ във Финландия.

"Това финансиране от ЕИБ е важна стъпка по пътя на Helen към въглеродно неутрално производство на енергия до 2030 г. Ние направихме значителни инвестиции в зеления преход през последните години и ще продължим да го правим и в бъдеще. Освен че допринася за смекчаване на изменението на климата, трансформацията от производство на енергия, базирана на изкопаеми горива, към възобновяеми източници увеличава нашата енергийна автономност и повишава надеждността на енергийните доставки като цяло", заявява Тимо Райала, финансов директор на Helen.

     
Източник: Helen

Ключови думи: Helen   ЕИБ   REPowerEU   централизирано отопление и охлаждане   декарбонизация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...