HVAC Bulgaria  

Билбао разработи енергийна стратегия за декарбонизация на отоплението

27.05.2024   |   Начало»Новини

Испанският град Билбао – в миналото замърсен промишлен център, днес изпълнява мащабна трансформация, насочена към пълна декарбонизация в бъдеще. За да реализира тези намерения, местната управа разработва нова енергийна стратегия, фокусирана върху декарбонизация на отоплението и постигане на климатична неутралност до 2050 г., съобщават от Общността на европейските кметове (Covenant of Mayors - Europe).

Предистория

През последните няколко десетилетия Билбао постепенно се превръща от индустриален център в динамичен град, фокусиран върху услугите. Градът е включил критерии за устойчивост и енергийна ефективност в текущата си трансформация чрез Стратегията за околната среда на Билбао 2050. Усилията са подкрепени от успешното прилагане на стартиралия през 2012 г. План за действие за устойчива енергия (SEAP), чиито резултати надхвърлят целта за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020 г.

В момента градът напредва в реализацията на своя План за действие за устойчива енергия и климат до 2030 г. (SECAP), който има за цел намаляване на емисиите на парникови газове с 55%.

Стратегия за декарбонизация на отоплението

Тъй като почти половината от потреблението на енергия в Билбао идва от сгради, справянето с тяхната енергийна неефективност е от решаващо значение. Сградният сектор е отговорен за 33% от емисиите на CO2 през 2018 г. и много сгради не отговарят на високите стандарти за енергийна ефективност. Ето защо град Билбао дава приоритет на модернизацията на сградите, особено в райони, където мрежите за централизирано отопление могат значително да допринесат за декарбонизацията на града.

За постигане на тази цел Билбао се включва в проекта Decarb City Pipes 2050, за да изготви стратегически план за отопление и охлаждане 2050, подкрепен с начертаване на Пътна карта за прехода.

План за отопление и охлаждане 2050

Планът за отопление и охлаждане на Билбао е разработен около визията на града за напълно електрифицирана система за отопление и охлаждане до 2050 г. Той включва цялостна трансформация, насочена към замяна на системите за изгаряне на изкопаеми горива с електрически задвижвани източници на топлина и насърчаване на нискотемпературни мрежи за отопление и охлаждане в различни области.

Този стратегически план ще даде възможност за използване на нови източници на енергия, включително термопомпи, колективни системи, базирани на геотермален обмен, връзки към отоплителни и охладителни мрежи, използващи различни източници като отпадна топлина, хидротермална и геотермална енергия.

До 2050 г. общото потребление на енергия за отопление в сгради се очаква да намалее с 20 до 30% и използването на топла вода ще се превърне в основния източник на топлинна енергия. От друга страна, поради изменението на климата, се очаква нуждата от охлаждане да нарасне през този период.

Подробности за стратегията и пътната карта на Билбао може да научите тук.

     
Източник: EU-Mayors

Ключови думи: EU-Mayors   декарбонизация на отоплението   отоплителни мрежи  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...