HVAC Bulgaria  

Кои са последните пазарни тенденции при термопомпите

19.04.2024   |   Начало»Новини

Познаването на пазарните тенденции в сектора на термопомпите е важен фактор за насърчаване на растежа и осъществяването на напредък в областта на отоплението и охлаждането с възобновяема енергия.

На проведен уебинар на тема "Пазарни тенденции и развитие на сектора за отопление и охлаждане с възобновяема енергия" бяха очертани основните предизвикателства и перспективи пред развитието на пазара за термопомпи, съобщават организаторите от Европейската асоциация за термопомпи (EHPA).

В онлайн събитието, което е част от европейския проект "Европейска платформа за технологии и иновации в отоплението и охлаждането с възобновяема енергия (RHC-ETIP)", взеха участие трима експерти от сектора на чистото отопление и охлаждане: Кристоф Брунер – главен изпълнителен директор на AEE INTEC Австрия; Нийл Търли – управляващ и технически директор в Netgreen.eu OU и Netgreensolar, и Андреа Фойт – вицепрезидент на Danfoss Climate Solutions. Лекторите представиха своето експертно мнение по темата и отговориха на въпросите на аудиторията, разказват от EHPA.

Нарастваща роля на термопомпите

Една от най-главните тенденции на пазара е нарастващата роля на термопомпите в процеса на декарбонизация на индустрията, заявява Кристоф Брунер.

"Съществуват три основни сфери, които трябва да се имат предвид, когато става дума за индустриална декарбонизация: енергийни доставки, промишлени процеси и кръгова икономика. Термопомпите са високоефективни, могат да се захранват с възобновяема електроенергия и могат да възстановят отпадната топлина. Това определя и тяхното решаващо значение и в трите сфери", обяснява Брунер.

Дигитализация

Друга тенденция при термопомпените системи е навлизането на дигитализацията, както и увеличаването на дела на използваната соларна топлинна енергия в тях. Все по-широко се прилагат хибридни системи, включващи фотоволтаични и термопомпени покривни модули, особено в средиземноморските региони, споделят експертите.

Модернизация

Едно от условията за увеличаване на дела на инсталациите с термопомпи в ЕС, както е заложено в REPowerEU, е модернизацията на сградния фонд. Успешното реновиране представлява сериозно предизвикателство. Строителните норми са различни в цяла Европа, някои местни топлофикационни мрежи са с остаряла инфраструктура, като често е налице неразбиране относно интеграцията на термопомпите в строителството на сгради. При оказване на подкрепа на потребителите правителствата следва да обвържат отпускането на субсидии със съблюдаването на новите изисквания и разпоредби, споделя Нийл Търли.

Тук е мястото да се отбележи и ролята на наскоро приетата от Европейския парламент Директива за енергийните характеристики на сградите (ДЕХС), която изисква държавите от ЕС да стимулират обновяването и да постигнат въглеродна неутралност на сградите до 2050 г. В нея се регламентира и прилагането на график за постепенно премахване на котлите, използващи изкопаеми горива, както и на субсидиите за изкопаеми горива, пояснява в своята презентация Андреа Фойт.

Холистичен подход

"Декарбонизацията на сградите е мащабна задача, която изисква да бъдат разрушени стереотипите. Необходимо е засилване на синергията между термопомпите и секторите на централизирано отопление и охлаждане, например. Потребителите трябва да са наясно, че решенията за възобновяема енергия са също така и енергийноефективни решения, а правителствата  - че политиките в областта на енергията и климата взаимно се допълват. Вече има стъпки в това направление. В някои градове, като Сондерборг в Дания, вече се прилага този холистичен подход чрез публично-частни партньорства", разяснява Фойт.

     
Източник: EHPA

Ключови думи: EHPA   ДЕХС   терпопомпи   отопление   възочновяема енергия   декарбонизация  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...