HVAC Bulgaria  

Съвременна термопомпена система осигурява устойчиво отопление в жилищен блок в Германия

Жилищна многофамилна сграда с разгъната площ 3000 m² в град Бургхаузен, Германия, е блестящ пример за устойчивост. Жилищният блок с 42 апартамента разполага с подово отопление и топла вода, осигурени от система с термопомпи, фотоволтаични панели и съоръжения за съхранение на енергия, разказват от Европейската асоциация за термопомпи EHPA за един от успешните примери, споделен от германската Федерална асоциация за термопомпи BWP.

Повече за системата

В жилищната сграда с дължина 108 m е инсталирана каскада от три термопомпи въздух-вода с обща мощност 114 kW и изходяща температура в диапазон 35 - 55°C. Отоплението на апартаментите се осигурява чрез подово отопление, а топлата вода допълнително се подгрява в хибридни апартаментни станции, гарантиращи нужната хигиена на питейната вода.

Електроенергията, захранваща термопомпите, се доставя от покривна фотоволтаична система с 270 панела с площ от 500 m² и общ капацитет 99,9 kWp.

Системата включва и няколко агрегата за съхранение на електроенергия с обща мощност 50 kW. Те съхраняват част от произведената електроенергия като запас за периоди без слънцегреене. По този начин се минимизират енергийните разходи за термопомпите, като се цели поддържане на възможно най-висока степента на автономност. Системата се допълва от два буферни резервоара, всеки с обем 1500 l.

Каква е ефективността

През 2023 г. фотоволтаичната система е произвела общо 99,93 MWh електроенергия, от които 56,62 MWh са подадени към електроенергийната мрежа. 14,18 MWh фотоволтаична електроенергия е използвана за потребление в сградата и 28,33 MWh за работа на термопомпата. За нуждите на сградата са закупени общо 37,8 MWh от мрежата. Това означава, че 53% от общата консумация на електроенергия в сградата е собствено производство.

Мощната термопомпена каскада въздух-вода черпи топлина от въздуха като постига клас на енергийна ефективност A++. Тя осигурява постоянна температура на подаваната вода от 38°C. Използваната съвременната отоплителна технология допринася както за бързата възвръщаемост на инвестицията, така и за устойчивата експлоатация на сградата.

     
Източник: EHPA; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: EHPA   BWP   отоплителни системи   термопомпи   енергийна ефективност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...