HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Термопомпите ще са ключът към устойчиво енергийно бъдеще и декарбонизация

инж. Цветелина Спаскова, търговски директор в Hoval, пред HVAC-Bulgaria.bg

Значението на темата за декарбонизация в индустрията и услугите постоянно нараства и се превръща в крайъгълен камък в развитието на компаниите от всички сектори. Какво е нейното място в ОВК сектора?

Темата е изключително важна и това личи от постоянния стремеж на компаниите да произвеждат продукти с по-висока ефективност и да внедряват нови природосъобразни технологии. През 2021 г. ЕС си постави цел за намаляване на емисиите на парникови газове най-малко с 55% до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г. Сериозна част от потребяваната енергия в сградите – жилищни, обществени или индустриални, е свързана с работата на ОВК системите и затова в Hoval винаги сме се отнасяли изключително отговорно към енергията и околната среда.

Още от 2022 г. кондензните котли Hoval UltraGas® 2 са готови да работят със смеси на природен газ с водород и биометан, което дава зелена алтернатива за обектите, при които термопомпените варианти са неприложими. Продължаваме да разширяваме гамата от термопомпени решения за всеки тип инсталации с моделите UltraSource® B, Thermalia®, Belaria® Fit, Belaria® VRF и най-новите Belaria® Pro.

Доказали сме се като надежден производител на соларни колектори UltraSol за топла вода и комфортна жилищна вентилация HomeVent, с които се повишава енергийната ефективност и се намалява въглеродният отпечатък.

В индустрията все по-предпочитани са решенията за климатизация на халета и едрообемни сгради на база термопомпените апарати TopVent® и RoofVent®. Така че продължаваме да следваме пътя на иновациите с поглед към бъдещето и производството на съвременни системни решения.

Като утвърден глобален доставчик на богато портфолио от отоплителни системи с разнородни енергийни източници, както и сложни сградни и вътрешни климатични инсталации, по какъв начин Hoval се справя с растящите предизвикателства, свързани с целите за декарбонизация?

Като дългогодишен производител на цялостни ОВК решения с високо качество, Hoval своевременно отчете нарастващия интерес и увеличеното търсене на термопомпи в Европа. Този тип инсталации ще играят ключова роля по пътя на устойчиво енергийно бъдеще за декарбонизация. В момента усилено тече строителството на новия завод на компанията в Словакия, в който ще се произвеждат над 40 000 бр. термопомпи годишно. Това е една от най-големите инвестиции на Hoval до момента и тя отразява дългосрочното ни намерение да отговорим на предизвикателствата и да продължим да предлагаме високотехнологични и природосъобразни решения. Така заедно с вече увеличените производствени мощности в Матрей (Австрия) и Вадуц (Лихтенщайн) ще успеем да отговорим на новите изисквания на пазара.

Кои са основните пътища за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии при ОВК системите? Какъв е приносът на автоматизацията и дигитализацията в тази посока?

Ограниченото използване на фосилни горива и внедряването на хладилни агенти с ниски стойности на потенциал за глобално затопляне GWP са част от основните мерки за намаляване на въглеродните емисии. Горди сме да споделим, че вече и в България имаме доставена термопомпа от най-съвременната ни линия Hoval Belaria® Pro, която ползва естествения хладилен агент пропан R290 с GWP стойност 3.

Тези изключително ефективни термопомпи са с енергиен клас А+++, работят при зимни условия до -20˚С и могат да загряват водата за отопление до 70˚С, което ги прави подходящи както за нови проекти, така и за такива със съществуващи радиаторни инсталации. Предлагат се в няколко типоразмера с отоплителна мощност от 8 kW до 24 kW, които да дадат подходящото решение за широк диапазон жилища.

Разбира се, автоматиката във всяка климатична система оптимизира работата на съоръженията, спомага за понижаване на месечните разходи за електроенергия и удължава експлоатационния живот на цялата система. Дигитализацията също все по-активно навлиза в ОВК системите. Контролните системи на Hoval са достъпни онлайн през компютър или през мобилно приложение на смарт телефон. Софтуерът е удобен за потребителите и обобщава важната информация за работата на отоплителната или вентилационната система чрез удобни визуализации. Услугата е защитена чрез клиентска парола, така че клиентите да имат сигурен и безопасен достъп до системата при оптимизиране на работата й.

Оказва ли влияние факторът "екологичност" при търсенето на продукти и технически решения? Интересуват ли се партньорите и потребителите от степента на екологичното въздействие на предлаганото оборудване и начина на производство?

Прави ни впечатление, че се увеличава броят на клиентите, които се интересуват не само от  енергийната ефективност на дома или предприятието, което ще изграждат, но и от това доколко "зелени" са заложените технологии. Различните методи за сертифициране на сградите за устойчиво строителство също отчитат тези параметри и дават посоката за спазване на различни екологични критерии.

 

Кои иновативни технологии и устойчиви решения на Hoval са водещи при индустриалните приложения и жилищните сгради?

Децентрализираните системни решения с апарати TopVent® и RoofVent® отдавна са се наложили като най-доброто решение за логистични и производствени халета. Вариантите TopVent® TP/MP/CP/SP работят с термопомпени агрегати с директно изпарение на хладилния агент. Мощността на термопомпата се регулира чрез инверторна технология, която гарантира ефективен пренос на енергия и спестява оперативни и инвестиционни разходи. Тъй като системата се състои от самостоятелни апарати, обединени от обща контролна система, се осигурява гъвкаво решение за климатизация, което може да се надгражда поетапно и съобразно развитието на бизнеса.

За жилищния сектор Hoval може да предложи богат избор от термопомпени решения, които да се комбинират със система за вентилация и слънчеви колектори за топла вода. За сгради с фотоволтаични панели е разработена и безплатна софтуерна оптимизация Energy Manager PV smart, която да намали енергийните разходи на ОВК системата чрез използване основно на собствено-произведена енергия.

 

 

 

 

Ховал ЕООД

1407 София, ул. Борис Руменов 9
Тел.: 0700 20 755
office.bg@hoval.com
http://www.hoval.bg

     
Източник: Ховал

Ключови думи: Hoval   Ховал   ОВК системи   енергийна ефективност   декарбонизация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...