HVAC Bulgaria  

Трансформация на топлофикационната мрежа на Вантаа по пътя към въглеродна неутралност

Топлофикационната мрежа на гр. Вантаа, Финландия, играе важна роля в усилията на града за декарбонизация. Мрежата се управлява от Vantaa Energy, градска енергийна компания, съвместна собственост на градовете Вантаа (60% дял) и Хелзинки (40% дял). В момента мрежата доставя топлинна енергия на приблизително 70% от сградите във Вантаа, осигурявайки отопление за 90% от жителите на града, съобщават от европейския портал EUMayors.

Концепцията за централизирано отопление е проста, но ефективна. Тя включва загряване на водата и разпределянето й през подземна тръбопроводна мрежа, осигуряваща отопление на сградите по трасето. Системата е с дължина над 600 км и съгласно финландското законодателство представлява основен доставчик на отопление и единствен разпределител на електроенергия за района.

Производство на топлинна енергия

За производството на топлинна енергия за нуждите на топлофикационната мрежа на Вантаа се използват основно инсталации за преработка на отпадъци и биоенергия. Мощностите за производство на енергия от отпадъци обработват и изгарят смесени отпадъци, генерирайки топлина като страничен продукт. Биоенергийното съоръжение използва предимно остатъчна дървесина, която е отпадъчен продукт от други производства в горската промишленост.

Съхранение на топлината

За жителите на Вантаа, предвид скандинавския климат, нуждата от топлина е съществена през зимните месеци, и много по-малка през лятото. Това означава, че търсенето е неравномерно през годината, независимо че количествата отпадъци, които захранват системата, са постоянни.

За да увеличи ефективността, Vantaa Energy планира да изгради най-голямото съоръжение за съхранение на топлинна енергия в света. Предвижда се съоръжението да има капацитет за съхранение на милион кубични метра вода под земната повърхност. Водата ще се нагрява от излишната енергия, произведена през лятото, а акумулираната топлина след това ще може да се използва за по-устойчиво производство на топлинна енергия през зимата.

Цели за устойчивост

Енергийната система на Вантаа се трансформира последователно в съответствие с целта да стане въглеродно неутрална до 2030 г. и въглеродно отрицателна след това. Подходът за производство на енергия от отпадъци, възприет във Вантаа, е не само ефективен, но и устойчив. Той намалява зависимостта от изкопаеми горива и чрез изгаряне на отпадъците намалява емисиите на метан, парников газ, по-мощен от въглеродния диоксид.

Основната инсталация за производство на енергия от отпадъци във Вантаа преработва 600 000 т смесени отпадъци годишно, което е приблизително една четвърт от общите смесени отпадъци във Финландия, като обслужва 1,5 млн. жители. Над 90% от тези отпадъци се превръщат в топлинна и електрическа енергия, демонстрирайки впечатляваща ефективност.

Пътят на трансформация

През 2010 г. топлофикационната мрежа на Вантаа е била отговорна за 800 000 т емисии въглероден диоксид годишно, но оттогава са направени съществени крачки. С пускането в експлоатация на инсталацията за производство на енергия от отпадъци през 2014 г. емисиите се намаляват с до 30%. През 2019 г. предприетите допълнителни стъпки за преминаване на енергийната мощност от природен газ към биогориво допринасят за допълнително намаляване на въглеродните емисии с 20%.

В бъдеще компанията планира да внедри инсталация за улавяне на въглероден диоксид и да използва технология за 100% предотвратяване на въглеродните емисии в процесите на изгаряне в инсталацията за преобразуване на отпадъците в топлинна енергия. Освен съхранението и повторното използване на уловения CO2 като суровина, се предвижда взаимодействие с компании за събиране на допълнително количество отпадъци за преработка от района на Хелзинки.

     
Източник: EUMayors; Снимки: Vantaa Energy

Ключови думи: EUMayors   Vantaa Energy   топлофикационни мрежи   въглеродна неутралност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...